Simptomi bolesti Covid-19, koji uključuju temperaturu i kašalj jako su slični nekim drugim bolestima, a jedna od njih je svakako grip.

Kako je sezona gripa sve bliže, kako što lakše razlikovati o kojoj bolesti je reč? Nova studija je malo olakšala ovu situaciju i novi podaci bi ljudima mogli da pomognu da lakše razlikuju simptome.

Naučnici sa Univerziteta u Kaliforniji su uspeli da prepoznaju kojim resporedom se simptomi javljaju. Ove bi informacije mogle pomoći i da osoba koja prepozna simptome što pre ode u samoizolaciju, što će svakako ublažiti posledice.

“Redosled javljanja simptoma je posebno važno znati kada imamo preklapanje bolesti, poput gripa i Covid-19, čiji su simptomi jako slični“, izjavio je Peter Kuhn, lekar i profesor na pomenutom Univerzitetu. “Lekari tako mogu i utvrditi koje korake preduzimati kako bi se što bolje brinuli o pacijentu i prevenirali ozbiljne posledice“ pišu Vijesti.

Naučnici su koristili poznate podatke

Kako bi predvideli redosled javljanja simptoma bolesti, analizirali su podatke koje je prikupila Svetska zdravstvena organizacija od 55 000 zaraženih osoba u Kini. Kako bi se uporedili simptomi ove bolesti i gripa, naučnici su analizirali i podatke 2000 pozitivnih slučajeva u Americi i Evropi.

Kojim redosledom se simptomi javljaju?

Prema podacima iz studije, ovo je redosled javljanja simptoma bolesti Covida-19:

1. Temperatura 2. Kašalj i bol u mišićima 3. Mučnina i povraćanje 4. Dijareja

“Istraživanja otkrivaju da pacijenti s gripom češće prvo pate od kašlja pa tek onda od temperature“, pojašnjava dr Robert Glater.

U stvarnosti nije sve tako jednostavno jer se grip može javiti uz lepezu simptoma, od bola u leđima do kašlja. Glater kaže da bi rezultati studije mogli biti korisni kada je u pitanju procena većeg broja pacijenta koji u bolnicu dođu sa simptomima. Prema rezultatima studije, grip će se često javiti uz pojavu kašlja, dok je prvi simptom Covid-19 bolesti temperatura.

Autori studije su dodali da su rezultati istraživanja važni za prepoznavanje stanja pacijenta u trenucima kada u medicinskim ustanovama bude vladala velika gužva.

Naravno, ovi rezultati istraživanja nikako nisu pravilo koje važi u svim slučajevima. Glater je podelio i svoja iskustva u lečenju pacijenta u Njujorku: ‘’U suštini, dok je temperatura često prvi simptom zaraze koronavirusom, ono što vidim kod svojih pacijenta je često lepeza simptoma. Kod nekih se tako javlja gubitak ukusa, ali i promene na prstima kao posledica infekcije, a sve to bez javljanja temperature, kašlja ili drugih respiratornih simptoma“. Tako je imao i jednog pacijenta koji se javio sa simptomima glavobolje i vrtoglavice, što se može podudarati i sa simptomima moždanog udara.

’’Takođe sam primio pacijente koji su se žalili samo na bol u grudima, bez ostalih respiratornih simptoma“.

Prema njegovim rečima, važno je da lekari budu svesni svih simptoma koji se mogu javiti i da oni ne moraju pratiti nikakav „raspored“.

Važno je razumeti i kako se simptomi razvijaju

“Važno je da bi se moglo što pre sprečiti širenje zaraze i znati kako se simptomi razvijaju – izolovati i pratiti svaki slučaj je od izuzetne važnosti jer se ovaj virus, za razliku od virusa običnog gripa širi i do tri puta brže…“, smatra Glater i zaključuje da simptomi poput gubitka mirisa i ukusa kao i upalne promene na koži mogu biti važni simptomi koji će otkriti da se radi o bolesti Covid-19, a ne o sezonskom gripu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here