Youtube/RTV Marš HD Valjevo
Dragomir Antonić

Jedini način da se umanji značaj rijaliti programa, jeste da ih ignorišemo, ocenjuje etnolog Dragomir Antonić, koji se ne libi da u javnosti iznese svoje stavove o katastrofalnim posledicama koje ovakvi sadržaji ostavljaju za sobom.

– Pomenute emisije ne gledam, pa ih ne mogu komentarisati. Takođe preporučujem i drugima da ih ne gledaju, a time i ne prepričavaju ili komentarišu. Samo ih potpuno ignorisanje od strane gledalaca može zaustaviti. Zato ne gledajte ove emisije i ne trošite sopstveni novac glasanjem SMS porukama – rekao je za medije Antonić.

Kako ističe, programi koji vređaju javni moral i negativno utiču na razvoj dece i omladine i podstrekavaju na činjenje krivičnih dela ne smeju se ni proizvoditi, a kamoli emitovati.

– Čistunce koji će možda reći da je zabrana “nedemokratska tvorevina” podsećam da u zakonima parlamentarnih i demokratskih država postoje zabrane činjenja preko hiljadu radnji: od prelaska ulice na zabranjenom mestu, ili vožnje gradskim prevozom bez kupljene karte, do pronevera, falsifikata, borbe pasa, fizičkog nasilja, ubistava, silovanja… Sva ta nedela su zabranjena i veoma strogo sankcionisana. Tako da ne vidim ništa nedemokratski u zabrani emitovanja programa koji podstrekavaju na činjenje raznoraznih zlodela (pretnji, kleveta, pljuvanja, varanja, fizičkih nasrtaja, pokušaja silovanja…). To bi bio posao za javnog tužioca jer on prima platu da bi po službenoj dužnosti gonio činioce navedenih krivičnih dela – istakao je Antonić.

On zaključuje da se nada da će dočekati dan kada će nadležni organi zabraniti ovakve programe na televiziji, posebno na kanalima sa nacionalnom frekvencijom koji bi morali da brinu o obrazovnom i vaspitnom karakteru onoga što emituju.