Youtube
Ruski vojnici na Arktiku

Ruske snage na Arktiku su u stanju visoke borbene gotovosti i sposobne su da se suprotstave vojnim pretnjama, izjavio je komandant Severne flote Rusije admiral Aleksandar Moisejev. Stručnjaci smatraju da Moskva jačanjem svoje odbrane može da obuzda rastuće ambicije Zapada na Arktiku.

Kako je saopštio Moisejev u obraćanju na 11. međunarodnom forumu “Arktik: Sadašnjost i budućnost”, koji je održan od 2. do 4. decembra u Sankt Peterburgu, Zapolarna grupa ruskih Oružanih snaga dobija savremenu vojnu tehniku i obnavlja infrastrukturu baza, što omogućava operativnije reagovanje na bezbednosne izazove. U isto vreme, jačaju i snage Obalske straže Pogranične službe FSB.

Prema rečima Moisejeva, u delu Severne flote vrši se planirana isporuka “savremenih primeraka naoružanja, kao i vojne i specijalne tehnike opšte namene”. On je podsetio da Severna flota ima i grupu pomorskih strateških nuklearnih snaga i da Rusija to oružje vidi pre svega kao sredstvo za obuzdavanje i garant strateške stabilnosti u svetu.

– Rusija je primorana da jačanjem Severne flote i Pogranične službe FSB odgovori na rastuće ambicije zapadnih država. Samo tako može da zaštiti interese Moskve u razvoju Severnog morskog puta i osvajanju najbogatijih mineralnih rezervi na šelfu Severnog ledenog okeana – izjavio je vojni ekspert Vadim Kozjulin za RT.

Prema njegovom mišljenju, strateški cilj zapadnih država na Arktiku je sprečavanje vojnog i ekonomskog liderstva Moskve.

Geopolitičku situaciju na Arktiku komplikuje odsustvo međunarodnih dogovora o podeli prirodnih bogatstava tog makroregiona i pravilima za osiguravanje plovidbe, smatra on. Kako bi postigao što povoljnije uslove u toku mogućih pregovora, Zapad je odlučio da dosledno povećava svoje vojno prisustvo na Arktiku, ocenio je analitičar.

– Sada svaka zemlja ima svoje argumente u naučnom, ekonomskom, međunarodno-pravnom i, naravno, u vojnom smislu. Ali, SAD najviše od svih podržavaju vojni pristup rešavanju sporova. Vašington na Arktik gleda u svetlu geostrateške konfrontacije sa Rusijom i Kinom. To je deo takozvane politike obuzdavanja – objasnio je Kozjulin.

U isto vreme, direktor Biroa za vojno-političke analize Aleksandar Mihajlov kaže da Rusija jača kontrolu nad Severnim morskim putem, a da se “Sjedinjenim Američkim Državama to baš i ne dopada”.

– Otuda i porast vojne aktivnosti NATO-a, pokušaji pritiska. Međutim, smatram da će trenutni tempo modernizacije infrastrukture i novog snabdevanja oružjem Severne flote pomoći da se Arktik zaštiti od bilo kakvih spoljnih pretenzija – konstatovao je stručnjak.

Demonstracija vojne sile

Sa svoje strane, komandant Severne flote je tokom obraćanja na forumu posebnu pažnju skrenuo na jačanje vojnog prisustva Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika na Arktiku. Kako je naveo, države NATO-a nastoje da spreče dominaciju Rusije “svim mogućim sredstvima, uključujući demonstracijom vojne sile”.

Još jedan izazov za bezbednost Ruske Federacije na Arktiku je povećana aktivnost strateške avijacije SAD, upozorio je Moisejev, podsećajući da je ove godine Severna flota registrovala 28 aviona američkog vazduhoplovstva u različitim regionima Arktika.

Prema njegovim rečima, Vašington ne krije da razmatra stalno vojno prisustvo na Arktiku i mogućnost upotrebe sile “kao sastavnog elementa opšte politike osiguravanja nacionalne bezbednosti”. Ekspert smatra da “takve akcije predstavljaju provokacije i da negativno utiču na sistem regionalne bezbednosti u celini”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here