More i plaža, osim svih divota koje sa sobom nose, kriju i meduze i morske ježeve koji nas mogu dovesti u neprijatne i bolne situacije. Kako biste se snasli u trenutku kada vam se dogodi nezgoda i kako biste sanirali ranu ili opekotinu, pročitajte sledeće savete.

Meduze su takve da njihovo prisustvo u vodi najčešće i ne primetimo, sve dok ga ne osetimo, odnosno sve dok nas ne opeče. Ono što bi odmah trebalo da znate je da opekotine meduze uglavnom nisu opasne, ali da su neprijatne – jesu. Ove opekotine možete sami da tretirate, ali u slučaju da je opečena površina veća od površine raširenog dlana, sigurnije je da odete kod lekara.

Ukoliko se desi da vas meduza oćžari, tretirajte opekotinu na sledeći način:

1. Isperite opekotinu morskom vodom ili sirćetom. Nikako ne ispirajte toplom ili slatkom vodom jer ona može ponovo da aktivira žarnice meduze koje su se zadržale na vašoj koži. Osim ispiranja sirćetom ili morskom vodom u trajanju od oko pola minuta, kao prva pomoć vam može poslužiti i soda bikarbona.

2. Kada ste morskom vodom ili sirćetom uklonili meduzine žarnice, preporučuje se da na opečeno mesto, ako ste u mogućnosti, nekoliko minuta stavite led.

3. Još neke od opcija su da opečeno mesto istrljate paradajzom presečenim na pola, ako vam je pri ruci. Pomaže i sok od paradajza, limuna, a neki tvrde da pomaže i urin.

4. Za one koji ne bi da probaju ove “domaće lekove”, opekotine meduze se nakon uklanjanja žarnica mogu tretirati kremama koje sadrže antihistaminike ili analgetike.

Morski ježevi su sastavni deo svake plaže koja ima stene. Najčešće ih možete naći u plićaku. Ako zgazite na njega, ubod je izuzetno bolan, a iglice mogu da uđu duboku pod kožu.

Dobra vest je da otrov morskih ježeva u Jadranskom moru nije opasan po čoveka. Ali, svakako da mnbogo boli ako nagazite na nekog od njih. Pre svega budite pažljivi kada ulazite u vodu!

Šta treba da radite u slučaju da vam se ova nezgoda dogodi? Evo nekoliko saveta kako da tretirate ranu ukoliko vam se desi ova nezgoda:

– Operite nogu velikom količinom vode;
– Udarite mesto uboda glatkim i teškim predmetom (na primer, flaša);
– Zalijte mesto uboda bilo kojim alkoholnim rastvorom za dezinfekciju;
– Zalijte oštećenu kožu limunovim sokom i stavite celofansku kesu na stopalo;
– Budite na suncu 30-ak minuta;
– Posle nekog vremena počeće da izlazi limfa i moći ćete da izvadite preostale bodlje;
– Operite mesto uboda toplom vodom;
– Za dva, tri dana preostali delovi bodlja će izaći ili se rastvoriti sami.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here