Tanjug/AP
Donald Tramp

Yugopapir je preneo tekst iz 1987. godine o Donaldu Trampu.

Septembar 1987: Svaki put kad Donald Tramp siđe iz svog apartmana na 62. spratu Tramp Kule, najelegantnijeg nebodera na Menhetnu, u sredini predvorja jedan pijanista u fraku izvodi na klaviru neko delo klasične muzike, često Betovenovu Devetu simfoniju. U predvorju od italijanskog ružičastog mramora, u kojem su fontane i vratari u svečanim odorama, odmah se skupi znatiželjna publika.

“To je on, Donald!” uzvikuju njegovi obožavaoci usred fotografskih reflektora. Poneki od njih zatraži od Trampa autogram, ostali se zadovoljavaju stiskom njegove ruke. Neko želi da ga dotakne, jer to, kažu, donosi sreću.

Četrdesetogodišnjak, oženjen bivšom manekenkom Ivanom koja je bila i prvakinja u skijanju, Donald Tramp, poslovni genije, simbol je brzog i neviđenog uspeha.

Kad se pre deset godina činilo da je Njujork u krizi, u dugovima, mučen svim mogućim teškoćama, i kad su mnogi preduzetnici bežali na Floridu i u Kaliforniju, Donald Tramp je pozajmljenim novcem kupovao zemljišta i gradio oblakodere.

– Pre ili posle Njujork će se ponovo podići – ponavljao je Tramp, uporan u svom optimizmu: “I tad ćete videti!”

Imao je pravo. Nakon godine depresije sledio je ekonomski procvat. Građevinarstvo je ponovo živnulo, a cene kuća popele su se do vrtoglavih visina. Zahvaljujući svojim uspešnim poslovnim potezima, Donald Tramp se za nepunih deset godina svrstao među najbogatije ljude Amerike.

On i njegova porodica vlasnici su više od 25.000 stanova rasutih po svim njujorškim četvrtima od Bruklina do Kvinsa, kao i u samom središtu Menhetna, na poznatoj Petoj aveniji. Tamo je čuveni Trump Tower u kome, među ostalima, stanuju producent Stiven Spilberg, Sofija Loren i bivši diktator sa Haitija Žan Klod Duvalie.

Kao da mu Njujork nije bio dovoljan, Donald je ispružio ruku i do Atlantik sitija, nove kockarske metropole koja je već istisnula Las Vegas. Ni ovaj put nije ga izneverio njegov instinkt. Još pre nego što su se građani Atlantik sitija referendumom izjasnili u korist kockarnica, Donald je tamo počeo da kupuje zemljišta koja se u prvi mah nisu činila privlačna.

Preko poverljivih posrednika kupovao je građevinske parcele po niskim cenama, a zatim ih je, u pravom trenutku, počeo prodavati ostvarujući basnoslovnu dobit.

Za svoj četrdeseti rođendan prošlog juna Donald je na kraju poželeo dar dostojan njegove važnosti. Kupio je veliki hotel, sav u mramoru i ogledalima, koje je bila pripojena kockarnica i odmah mu nadenuo ime Trump Castle.

– Tako ćemo bolje proslaviti moj rođendan – rekao je svojoj ženi Ivani.

Što je bio bogatiji, Donald je postajao i sve veći megaloman, željan publiciteta i slave. Nedavno je u nekoj TV mini-seriji glumio samog sebe. Kad je u pitanju publicitet, čini se da mu ga nikad nije dovoljno.

Donald, “Kralj Njujorka”, kako ga naziva štampa, već u sedam sati ujutro sedi za velikim pisaćim stolom od mahagonija. Nikad ne beleži ništa, sve “skladišti” u vlastitu memoriju dostojnu jednog kompjutera.

Poslednja i najznačajnija manifestacija njegove sklonosti prema grandioznosti je ceo jedan grad, Tramp siti, koji treba da se podigne na severozapadnom delu Menhetna, na desnoj obali reke Hadson. Taj čudovišni projekt treba da počne da se gradi ove godine i biće završen 1992, uz trošak više od pet milijardi dolara.

– Za one koji su navikli na mahniti ritam Menhetna, život u Tramp sitiju biće novo iskustvo, bez sumnje vrlo pozitivno – rekao je jedan od arhitekata koji će učestvovati u izradi projekta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here