Tanjug

Nakon što je Konstrakta pobedila u Srbiji – njena pesma je bila prva u trendingu u svim zemljama bivše Jugoslavije, ali i u Austriji, druga na Malti i u Norveškoj, treća u Švedskoj, peta u Lihtenštajnu i Švajcarskoj.

Kada je reč o kladionici na sajtu Eurovisionworld, najviše šanse ove godine daje se Ukrajni, potom Italiji, Švedskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i Španiji.

Što se tiče zemalja bivše SFRJ, Srbija je na 11. mestu, Hrvatska 28, Slovenija i Severna Makedonija su poslednje na listi.

Po izboru holandskog portala Jurostori pesma In corpore sano, nalazi se među šest nominovanih za najbolji tekst ovogodišnjeg takmičenja.

Na spisku su još predstavnici Švajcarske, Italije, Australije, Ukrajine i Ujedinjenog Kraljevstva.

Glasanje još traje, a za sada predstavnica Srbije, odnosno tekst pesme In corpore sano, vodi i ima 80 odsto glasova. Inače, Konstrakta je dobila nagradu od poljskog portala za najkreativniji nastup.

Među ljubiteljima Evrosonga ima onih koji su malo veći ljubitelji od ostalih i oni su članovi posebnog OGAE udruženja.

Vladimir Jovanović, njihov predstavnik, kaže da je broj pregleda kompozicije na Jutjubu značajan jer „je jedan od pokazatelja toga kako se zemlje kotiraju pre samog takmičenja, ali da nije pravilo”.

„Imali smo međutim prilike da vidimo da su neke zemlje imale po 70 miliona pregleda pre samog takmičenja, a na Evroviziji osvoje neko sedmo, osmo ili dvadeseto mesto”, rekao je Jovanović i dodao da u poslednje vreme, kladionice „pogađaju sve češće”.

„Poslednji put je bilo 2018. godine, kada je izraelska predstavnica, čim je objavljena pesma, ona je bila na prvoj poziciji i tako je i završila, do samog proglašenja pobednika. Prošle godine kladionice su pomalo omašile. Italijanski predstavnici nisu bili u samom vrhu, već na nekom četvrtom, petom mestu, ali eto, na kraju smo videli da su pobedili”, dodao je.

Ističe da je cilj udruženja – promocija našeg predstavnika na Evrosongu, a da se učlani – može svako popunjavanjem jednostavnog formulara.

– Mi kroz naše aktivnosti, razgovaramo i sa našim predstavnikom, što je interesantno članovima, organizujemo neka druženja, karaoke večeri… – objasnio je Jovanović.

Među članovima su ljudi različitih profila i profesija, od pravnika preko profesora, muzičara do aj-ti stručnjaka. Svima je zajedniko to što vole – Evrosong.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here