Kako se kelner našao među najuticajnijim Poljacima?

0

Služio ministre i snimao njihove bezobrazne razgovore (Foto: Ilustracija)
 

Lukaš N. je kao kelner u restoranu "Sova i prijatelji" služio probrane goste, a istovremeno je postavljao uređaje za snimanje njihovih privatnih ili poluprivatnih razgovora i tako prošlog leta odigrao ključnu ulogu u aferi sa prisluškivanjem političara.

 

Poljski nedeljnik Vprost kupio je i objavio u junu ove godine stenograme često vulgarnih razgovora ministara unutrašnjih i spoljnih poslova i guvernera Poljske narodne banke iz kojih je izgledalo da guverner Belka pokušava da manipuliše poslanicima oko nekih zakona, a tadašnji šef diplomatije Radoslav Šikorski prostački se izražavao o američkim saveznicima.

 

Zbog te afere na kraju je bez funkcije ostao ministar unutrašnjih poslova Bartlomjej Šenkijevič, a delimično i zbog tih privatnih razgovora u kojima nije pazio na jezik nije se našlo mesto za šefa diplomatije Šikorskog u novoj vladi premijerke Eve Kopač ove jeseni, već je po kazni sklonjen na funkciju predsednika Sejma poljskog parlamenta.

 

Na prvom mestu liste uticajnih Poljaka našla se premijerka Eva Kopač jer po oceni redakcije Vprosta izrasta u premijerku koja uspeva da polako miri posvađanu poljsku desnicu ignorišući uvrede da je obična provincijska lekarka. Kako obrazlaže Vprost, ona dosledno gradi imidž vlade koja brine o običnim građanima.

 

Na drugom mestu je predsednik Poljske Bronjislav Komorovski, ljubimac poljskih birača i politička ličnosti kojoj Poljaci najviše veruju.

 

Posle kelnera, koji se našao na trećem mestu, na četvrtom je lider opozicionih konzervativaca, bivši poljski premijer i brat blizanac pokojnog predsednika Poljske Leha Kačinjskog, Jaroslav Kačinjski.

 

Tek iza njega, na petom mestu našao se donedavni dugogodišnji premijer Poljske, drugi koji je uspeo da dovede vladu bez vanrednih izbora do kraja mandata i prvi u istoriji Poljske kome je pošlo za rukom da mu birači daju poverenje da vodi zemlju i naredne četiri godine, Donald Tusk. Uticaj Donalda Tuska u Poljskoj smanjio je prelazak u Brisel, pošto je izabran da od 1. decembra preuzme funkciju predsednika Evropskog saveta.

 

Za razliku od ranijih godina kada su u prvih 10 najmoćnijih bili i crkveni velikodostojnici i biznismeni, na ovogodišnjoj listi ih nema, a biznismen je jedan jedini i to jedan od najbogatijih Poljaka Jan Kulčik.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here