EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Američki predsednik Džozef Bajden obećao je nakon pregovora sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom da će „Severnom toku 2“ biti kraj ukoliko Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu.

– Ako Rusija izvrši invaziju – to znači da tenkovi i trupe prelaze granicu Ukrajine, odnosno da ‘Severnog toka 2’ više neće biti. Stavićemo tačku na njega. Obećavam da možemo to da uradimo – istakao je Bajden.

Šolc, sa svoje strane, nije bio tako direktan, ali je izjavio da „ćemo delovati usklađeno“ u pogledu sankcija. Istovremeno, nemački kancelar nije naveo ime gasovoda.

– Svi zaboravljaju da Rusija mora da ima mogućnost da prodaje naftu i gas. Rusija se oslanja na to. To je jedino šta ona ima, ako govorimo o izvozu – dodao je Bajden.

Po njegovom mišljenju, Rusija će biti oštećena, ako se isporuke energenata obustave.
Američki lider je podsetio da SAD razmišljaju kako da pomognu Evropi, ako se suoči da prekidima u isporukama gasa iz Rusije.

Bajden je izjavio i da ne zna da li su ruske vlasti donele odluku šta da rade sa Ukrajinom, ali je preporučio Amerikancima da napuste ukrajinsku teritoriju.

– Imao sam višesatne razgovore sa Rusima, između ostalih sa Putinom. Nisam siguran da sam on zna šta će uraditi – rekao je američki predsednik.

Bajden je nazvao Nemačku jednim od najvažnijih i najpouzdanijih saveznika SAD.

– Ne sumnjamo u snagu partnerstva između Nemačke i Sjedinjenih Država – rekao je Bajden istakavši da joj u potpunosti veruje.

Olaf Šolc se nalazi u radnoj poseti Sjedinjenim Američkim Državama. To je njegova prva poseta Vašingtonu u svojstvu nemačkog kancelara.

1 COMMENT

  1. Od severno toka 2 nema ništa šta god bilo.Rusi treba da oduvaju natovce što dalje od svojih granica ako žele
    neki mir bar neko vreme.Pohlepa i katolička mržnja će kidisati kad god im se ukaže prilika.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here