pixabay.com

Gledamo kako da ojačamo imunitet i ujedno se sačuvamo od korone, pa se desi da uzmemo po punu šaku suplemenata. Kako da vitamine i minerale kroz kapsule i tablete uzimamo ispravno, priča doktorka Ivana Đurić.

Optimalna dnevna doza

Što se tiče vitamina C, doktorka ističe da su doze koje naš organizam toleriše 2.000 mg, ali da je sasvim dovoljno od nekih 200-500 mg, a doze do 1.000 mg su ako ste pod posebnim naporom i stresom.

– Preporučena dnevna doza vitamina D za bebe do godinu dana 10 mikrograma, za decu, trudnice, dojilje i odrasle 15 mikrograma, a za stare preko 70. godine 20 mikrograma. Doza od 10 mikrograma jeste zapravo 400 IJ vitamina D – kaže dr Đurić.

Ako uzimate magnezijum, za odrasle su preporučene doze do 350 mg dnevno.

„Neki maksimum koji biste smeli da uzimate bez konsultacije lekara je do 400 mg (zavisi od potreba jer se jedan deo unese i putem ishrane). Za decu do osam godina doze su od 65 mg-100 mg dnevno, a za stariju su od 100-350mg, mada bez konsultacije pedijatra ne bi trebalo sami da određujete dozu detetu.“

Kad pijete suplement cinka, treba znati da je optimalna doza 15 mg, a maksimalni unos ne bi trebalo da prelazi 40 mg dnevno.

„Preporučen dnevni unos gvođža se kreće oko 10 mg u periodu od četiri do osam godina, a 8 mg u periodu od devet do 13 godina. Nakon prve menstruacije, dnevni preporučeni unos za devojčice se povećava u odnosu na dečake. U reproduktivnom periodu žene bi dnevno trebalo da unose oko 18 mg gvožđa, dok muškarci mogu da unose manje količine.“

Loše kombinacije

Neki spojevi vitamina i minearala nikako nisu preporučljivi, a dr Ivana Đurić otkriva koji.

– Magnezijum i kalcijum, treba uzimati u razmaku od barem dva sata. Ako uzimate vitamin K sa drugim vitaminima topivim u mastima, poput A, D ili E, uzimajte ga bar dva sata odvojeno od ostalih vitamina topivih u mastima – savetuje ona.

Ona ističe i da obavezno treba nekoliko sati razdvojiti i kalijum i kalcijum jer će se nadmetati za apsorpciju u telu.

Uz obrok ili na prazan stomak?

Vitamini koji su po prirodi kiselijeg sastava, kao što je vitamin C, mogu da izazovu mučninu ako ih uzimate na prazan stomak.

– Neke vitamine treba uzimati tek nakon što ste nešto pojeli, a ima nutrijenata koje organizam bolje se iskoriste ako ih uzimate uz obrok. Vitamini rastvorivi u mastima, kao što su vitamini A, D, E i K, za razliku od nekih drugih, bolje se iskoriste ako ih ne uzimate uz hranu – kaže doktorka Ivana Đurić.

Ona savetuje i da se treba držati upustva i saveta lekara, posebno ako inače uzimate neku terapiju.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here