Pexels.com

Pas je čovekov najbolji prijatelj, što znači da je na nama kao vlasnicima da prepoznamo strah kod svojih ljubimca i da ih naučimo da pravilno reaguju.

Da bi znali kako da smirimo psa kad se boji prvo moramo da znamo da pročitamo signale koje nam šalje.

Među najčešće strahove kod pasa ubrajamo negativna iskustva sa drugim psima ili ljudima, glasne zvuke poput grmljavine, petardi, vatrometa…

Kako psi pokazuju strah? Nažalost, pas ne može doći i reći nam da ga nešto muči, ali govorom tela daće nam do znanja kada nešto nije u redu. Psi u strahu često drhte, zavijaju ili laju, zavlače se ispod stola ili iza nekog nameštaja.

Šta tada učiniti? Prvo je potrebno psa izolovati od situacije koja mu je stvorila neprijatnost. Isto tako bitno je naglasiti kako se od vlasnika traži da bude smiren i priseban kako ne bi dodatno uznemirio psa.

Ako strah nastupi u zatvorenom prostoru, tada je najbitnije obezbediti psu izolaciju od buke i biti uz njega. Danas postoje i mnoge smirujuće melodije koje su rađene posebno za pse, koje možete pronaći na internetu i pustiti ih da sviraju.

Ako do straha dođe kada ste napolju u šetnji, tada je najbitnije da vi kao vlasnik ostanete smireni i svojom energijom pokažete svom psu da je sve u redu i da ste tu za njega.

Suočavanje psa sa problemom koji mu izaziva strah je poželjno, ali vrlo je važno naglasiti da je u tom smislu najbolje obratiti se stručnjacima koji se bave treningom i socijalizacijom pasa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here