Foto: Arhiva
Biljana Krstić i Minja Subota u studiju "Filmskih novosti" na snimanju serije

Od Ranog mraza do danas, Biljana Krstić prešla je dug put, tražeći svoj pravi muzički izraz, pravi način i žanr, da pokaže svoj bogati muzički talenat. I, uspela je! Ali vreme Ranog mraza se ne zaboravlja. Pesma ‘Računajte na nas’, zahvaljujući njenom autoru Đorđu Balaševiću, svojim tekstom i sadržajem bila je nešto novo u ‘rodoljubivom i patriotskom’ stvaralaštvu tog vremena.

Biljana se rado seća tih dana i njenih početaka u Ranom mrazu, piše Minja Subota u knjizi o sećanjima umetnika na dane kada su nastupali pred nekadašnjim doživotnim predsednikom SFRJ Josipom Brozom.

Himna mladih

Na pitanje ko su bili članovi grupe Rani mraz, Biljana je odgovorila: “Na kraju smo to bili Đorđe Balašević i ja!”, navodi Minja Subota donoseći njenu zanimljivu priču:

– Na ideju našeg poznatog novinara i muzičkog kritičara Pece Popovića stvorena je grupa u kojoj su u prvobitnoj postavi bili Đorđe Balašević, Bora Đorđević, Verica Todorović i ja. U tom sastavu smo i snimili pesmu “Računajte na nas”, pričala je Biljana na snimanje serije “Kako smo zabaljali Tita”.

– Sećam se, dodala je, da smo je snimili u jednom studiju kod Tome na Dedinju. Tada smo se, istakla je Biljana, nas četvoro prvi put sastali i pevali zajedno. Bora i ja smo prešli iz Suncokreta, a Đole i Verica iz grupe Žetva, i tako je nastao Rani mraz.

– Kada smo se na snimanju dogovarali ko će s kim pevati, dogovorili smo se da muški pevaju odvojeno i ženske odvojeno. Verica je imala jako interesantan visoki sopran i nije se slagala sa Đoletom i Borom. Đole i Bora su jako lepo otpevali onu prvu strofu, Verica i ja drugu, a refrene smo otpevali zajedno.

On je tu pesmu uradio sasvim čisto, iz srca i toplo. Nije tu bilo nikakvih manipulacija, kao nešto da se Đole nekome dodvoravao. Ja tu branim Đoleta i ta pesma je tada bila stvarno himna mladih i on treba da bude ponosan na tu pesmu.

Prekinuta turneja

Pesma “Računajte na nas” se tada mnogo emitovala, a izvedena je i na sletu na proslavi 25. maja, Titovog rođendana. Evo šta Biljana o tome kaže:

– Tom prilikom pevala je grupa iz Slovenije Pepel in kri. Razlog da je mi ne pevamo, bila je Đoletova loša omladinska karakteristika. Ali, već sledeće godine, u toku naše prve velike turneje “Od Kopra do Bara”, tako je bila zamišljena, a to su tada bile takve turneje, stigne nama telegram da prekinemu turneju, jer treba da nastupimo pred Titom na Kadinjači.

Naravno, turneja se prekine kao gumicom obrisana, a od nas su tražili da pred Titom pevamo “Računajte na nas” i da Đorđe komponuje još jednu novu pesmu. Mi se spakujemo i krenemo na Zlatibor. Bilo je malo vremena i Đole me pita: “Šta da radimo? Kako sada da komponujem novu pesmu?” Ja mu kažem: “Pa, ja ne komponujem i ne pišem tekstove, mogu samo da ti pomognem.”

Bio je sav unezveren. Šta da radi? Trebalo je za noć da napiše tu pesmu i mi da je naučimo i sutradan otpevamo. I tako je on, jadnik, celu noć smišljao tu pesmu i na kraju napravio stvarno dobru kompoziciju. To je bila pesma “Tri puta sam video Tita”.

Mi smo je sutradan pred Titom izveli. Moram da priznam, tada sam prvi put videla Tita. Bio je u uniformi, bila sam uzbuđena i imala sam tremu. Pesmu smo lepo izveli i sećam se da nam je tom prilikom pomogla sa horom Kolegijum muzikum, koji je takođe bio na sceni, moja profesorka Darinka Matić Marović.

Ja sam jedno vreme i pevala u Kolegijum muzikumu, pa je Dara tada rekla: “Eto, Đorđe, umesto da Biljana pomaže nama, sada mi pomažemo vama.”

Muzički spomenici

U čast Tita i njegovog dela tada se komponovalo mnogo pesama, organizovani su i festivali tih pesama, upitao je Minja Subota Biljanu Krstić:

– Tačno. To su bili festivali pesama posvećenih Titu. Na njima, sećam se, nastupali smo sa grupom Suncokret. Pevali su mnogi naši solisti: Jadranka Stojaković, Dušan Prelević, Korni grupa… Korni je sjajno komponovao pesmu “Titov naprijed”. Nedavno, kada sam ga srela, rekla sam mu da se sećam melodije te pesme. On se začudio i nije verovao.

A da li je i Bora Đorđević pevao sa Suncokretom na tim festivalima, bilo je sledeće Subotino pitanje.

– Gde god je Suncokret nastupao, pevao je i on, odgovorila je Biljana.

Pripremajući ove materijale, Minja Subota je, kako piše, upitao Boru da li je nastupao pred Titom? On mu je odgovorio: – Nikad! Ja (Minja) mu kažem – Baš šteta. On kaže: – Pa, da vidiš i nije baš šteta! – Ma, šteta – rekoh – zbog ovog materijala koji pripremam. A on mi odgovori: – Pa, to ti je od mene savim dovoljno.

Malo smo se podsetili na dane Suncokreta i Ranog mraza, na dane kada se uz puno entuzijazma stavarala dobra muzika. Kad ovo kaže, Minja nije mislio na pesme i festivale o kojima smo pričali, već na kompozicije koje su postale evergrin i koje danas predstavljaju malo bogatstvo naše popularne muzike. A što se tiče pesama posvećenih Titu, mora se priznati da su i one sjajno komponovane.

Kada bi danas u njih “udenuli” neke nove tekstove, možda bi se mogle iskoristiti. Ali, bolje da te “muzičke spomenike” prošlosti ostavimo onakve kakvi su, kao “ogledalo” tog vremena, konstatuje Subota.

Đoletovo nerviranje

Pesma “Računajte na nas” u to vreme postala je na neki način “himna” mladih. Đorđe je to lepo i toplo napisao. Posle Tita, mnogi su mu zbog te pesme zamerali, a koliko znam, bilo je napisa i u hrvatskoj štampi.

Sećam se jednog članka, naravno ne mogu baš da ga citiram, napisao ga je zagrebački muzički kritičar Darko Glavan. To je bio baš neprijatan tekst, što se tiče Đoletovog stvaralačkog opusa. U stvari, najviše se zadržao na pesmi “Računajte na nas”. Meni je u to vreme bilo strašno krivo, što se tako gledalo na taj period. Znam da se Đole užasno nervirao zbog svega toga.

Sutra – Kako smo zabavljali Tita (21): Sliku svoju ljubim