Privatna arhiva
Slika za pamćenje: Nastup Mikija JevremoviĆa pred Josipom Brozom

Autor dragocenog svedočanstva, knjige “Kako smo zabavljali Tita” Minja Subota zabeležio je i sećanja o nastupima pred Titom čuvenog srpskog pevača Miodraga -Mikija Jevremovića (preminuo 2017. godine).

– Pred Titom sam nastupio samo dva puta. I to dan za danom, kao vojnik, a jednom nisam otišao. A evo kako se to desilo. Javio mi se Boki Milošević i rekao da Tito ima iznenadni ručak u restoranu Vinogradi na Smederevskom putu, nedaleko od Beograda, pa je protokol planirao da i ja pevam. Ja sam mu rekao da ne mogu, jer tog dana imam dva koncerta u Pazovi i Novom Sadu. Boki se verovatno stropoštao na pod od zaprepašćenja kad sam mu objasnio da nikako ne mogu doći. Jedva je uspeo da prozbori: “Da li si ti normalan, odbijaš nastup pred Titom….” Posle je jedan menadžer imao običaj da kaže: “Miki Jevremović je jedini čovek koji je Titu rekao – ne!” Predsednik očigledno nije bilo zlopamtilo, pa kasnije nisam trpeo nikakve posledice.

Duet sa Tigrom

I eto, to je taj “istorijski” trenutak u dugogodišnjoj uspešnoj karijeri Mikija Jevremovića, koji na sreću popularnog pevača nije imao političkih posledica. A kako su izgledala ta dva nastupa pred Titom iz ugla Mikija Jevremovića, čija je sećanja zabeležio Minja Subota:

– Ta dva nastupa pred Titom imao sam u decembru 1968. godine. To je bilo posle one prve i slavne “Pesme leta”, kada sam pobedio sa kompozicijom “Pijem”. Pesma “Pijem”, živi, evo, preko trideset godina i na nastupima i koncertima i pevam je po dva i tri puta. Te godine u novembru sam stupio u Armiju i već posle devet dana, još nisam ni zakletvu položio, stigao je poziv iz tadašnjeg DSNO-a. U jedinici su me pitali: “Jevremoviću, koga ti imaš u DSNO-u?” Ja kažem: “Nemam nikoga.””Zovu te da ideš u Beograd!” Ja sam do tada svake godine pevao na Armijskom festivalu koji se obično održavao u Dvorani doma sindikata u Beogradu.

To je bio poziv i za festival i za nastup pred Titom u Karađorđevu, gde se održavao tradicionalni diplomatski lov. Tu su bili pozvani svi ambasadori, a uveče posle lova bio je bal.

– Sto je bio postavljen u znaku slova “P”, ćirilicom. Tito je bio u sredini na počasnom mestu. Ja sam zapevao pesmu “Pijem”, koja je već bila apsolutni hit. U tom trenutku od šefa protokola otkinuo se Titov vučjak Tigar, stao ispred mene i počeo da zavija.

Druženje do svitanja

Sada bi se mnogi muzičari upitali da li je bio u intonaciji, a evo šta je Miki rekao:

– Ne znam, ne sećam se. Nešto ga je iritiralo, ili mu je prijala ta pesma. Uglavnom, on je uz mene zavijao auuuuuuuu…. Naravno, svi su se smejali i bilo im je zabavno, a meni je došlo da ga šutnem. Al’ ne vredi, izdržao sam do kraja. Veruj mi, ja sam pesmu “Pijem” pevao te večeri četiri puta. Svaki put Tigar je zavijao zajedno sa mnom. Tako smo se na neki način i sprijateljili. Do ponoći su ostali svi gosti i diplomate, a onda se Tito sa njima pozdravio i vratio u salu, gde smo ostali do četiri ujutru.

Te večeri Mikija je mogla da pokupi i vojna policija. Vojnik, a u smokingu!

– Tačno, u smokingu. Evo kako je to bilo. Ja sam vojni rok služio u Sremskoj Mitrovici i u Beograd su me poslali u normalnoj uniformi koju sam imao za izlazak i koja je bila zakrpljena. To je učinjeno namerno, da bi Tito video kako smo mi siromašan puk! Kad me je video šef protokola i kad sam mu objasnio o čemu se radi, čovek je rekao: “Pa, taj nije normalan.” Upitao me je da li imam nešto drugo da obučem, ja sam mu rekao da imam smoking. U prolazu kroz Beograd uzeo sam smoking i obukao ga to veče. Ali, ima jedan interesantan detalj. Te večeri kad smo posle ponoći ostali sa Titom i seli za sto onako opušteno, on je pušio, posmatrao me i rekao: “Boga mu ljubim, ova nam se vojska u poslednje vreme čudno oblači!”

Maratonske večere

– Upamtio sam Tita i po njegovoj otmenosti, poštovao je nas umetnike i nikada nije jeo, a najčešće su to bile maratonske večere, dok smo mi izvodili program – govorio je Miki Jevremović.

Fotografija pored ikone

– I prosto neverovatno, ja sam u vojsci bio tek devet dana i mnogi moji prijatelji nisu znali da sam u Armiji, a Tito je znao. Znao je i za vezu Arsena i Gabi. Sve je znao. Sutradan smo ostali i pevali za Tita i generale. I to mi je bio taj drugi nastup, kada sam se i fotografisao sa predsednikom. Tu fotografiju gde sam ja sa Titom majka je uramila i držala kod kuće pored ikone, a evo šta je tu interesantno. Moj otac je pre rata imao grosističku radnju i posle rata sve su mu uzeli. Ali uvek je govorio da je komunizam najdivnije društvo ako se ostvari, jer ima divnu poruku: radi koliko možeš, a uzmi koliko ti treba! Lepa deviza ali, nažalost, nije se ostvarila – ispričao je Miki Jevremović Minji Suboti.

Sutra – Kako smo zabavljali Tita (10): Opera kao strast