Kako Srbija obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama?

0

Tokom ove godine godine u Srbiji je porodično ili partnersko nasilje dovelo do smrti 21 žene
 

Selaković je povodom 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, podsetio da je Srbija kao članica Saveta Evrope (SE), ratifikovala Konvenciju SE o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici (Istanbulska konvencija) koja je stupila na snagu 1. avgusta 2014. godine.

 

Crne brojke

Po podacima Ministarstva pravde, za krivično delo nasilja u porodici 2013. godine su podnete krivične prijave protiv 5.748 osoba, a optužnice podignute protiv 2.674.

 

 

Od izrečenih 2.118 presuda, 1.987 je osuđujuće, a 131 bila je
oslobađajuća.

 

 

Tokom ove godine godine u Srbiji je porodično ili partnersko nasilje dovelo do smrti 21 žene.

"Usaglašavanje domaćeg krivičnog zakonodavstva sa Istanbulskom konvencijom predviđeno je Akcionim planom za pregovore u okviru Poglavlja 23. Tim usaglašavanjem Srbija će dostići evropske standarde u sprečavanju nasilja nad ženama", rekao je ministar pravde.

 

Po Selakovićevim rečima, Konvencija unapređuje mehanizme zaštite žena od nasilja i jedini je evropski pravno obavezujući instrument za suzbijanje nasilja nad ženama.

 

"Krivična dela nasilja u porodici i nasilja nad ženama pravosuđe mora da tretira s posebnom pažnjom i hitnošću, kako mere i kazne ne bi ostale bez smisla i efekta", kazao je Selaković.

 

Dodao je da je to neophodno jer je nasilje nad ženama "jedan od najtežih oblika kršenja ljudskih prava i sloboda, gde je ugroženo pravo na život, slobodu, kao i psihički i fizički integritet žrtve".

 

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović ukazala je povodom današnjeg Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, da je nasilje nad ženama i devojčicama najčešći oblik kršenja ljudskih prava.

 

"Žene čine jednu od najosetljivih društvenih grupa, u riziku su da budu i diskriminisane, i žrtve porodičnog ili partnerskog nasilja. Podaci pokazuju da je jedna od tri žene u svetu prebijena, prisiljena na seksualni odnos ili je doživela neki drugi vid zlostavljanja, a nasilnik je najčešće muškarac iz bliskog okruženja", rekla je
Paunović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here