Kako srpska estrada slavi Vaskrs

0

Za Željka Joksimovića i njegovu suprugu Jovanu, ovo je najlepši Vaskrs do sada: Sve je lepše i svečanije uz sinčića Kostu rođenog pre desetak dana
 

Za Željka Joksimovića i njegovu suprugu Jovanu, ovo je najlepši Vaskrs do sada. Svečarsko raspoloženje, bogata trpeza i farbana jaja još su lepša uz sinčića Kostu rođenog pre desetak dana.

 

Aco Pejović kaže da je odbio sve pozive da radi ne samo za Vaskrs, već i tokom cele nedelje pred praznike.

– To je za mene više od zakona, više od praznika. Ne bih radio tokom vaskršnje nedelje,

Neće da peva za Vaskrs: Aco Pejović

pa da mi neko ponudi ne znam šta. Sve prijatelje savetujem da ne rade tih nekoliko dana. Zbog vere, poštovanja tradicije i zbog svoje sreće. Veliki petak je najtužniji dan u hrišćanstvu i za mene je neprimereno da tog dana pevam. Praznike provodim u rodnom Prijepolju sa porodicom. Moja majka je farbala jaja sa snajkama i unukama. A, posle pričešća u nedelju ujutru i završetka vaskršnjeg posta sledi bogat ručak – kaže Pejović.


Šaban Šaulić
praznike provodi daleko od kuće – u Americi. Iako bi voleo da je uz njega cela njegova porodica, društvo mu pravi samo sin Mihajlo. Supruga Gordana je želela da se pridruži sinu i mužu u Americi, ali je odustala od puta zbog renoviranja kuće i čuvanja unuka.

Sve brojnija porodica uz vaskršnju trpezu: Neda Ukraden

Neda Ukraden ne krije da je presrećna zbog svoje sve brojnije porodice za vaskršnjom trpezom. Ovi praznici za nju su još svečaniji, jer je porodica bogatija za još jednog člana – Nedinog unuka Dušana.

Kako kažu pevači, pošto se ove godine katolički i pravoslavni Vaskrs poklapaju, mnogi naši zemljaci iz dijaspore praznike provode u domovini, pa će biti i posla u Srbiji i Bosni.

– Praznici su udarni termin za nas pevače. Imala sam nekoliko poziva da pevam za Vaskrs, između ostalog, zvali su me iz Norveške i Švajcarske, ali sam to odbila. Za Veliki petak nikada ne pevam, Vaskrs provodim sa porodicom kod familije mog supruga u Bosni, a uveče pevam u jednom mestu nedaleko od Doboja. Ispoštovaću red, običaje, porodicu, ali i posao. Čini mi se da je suludo da odbijem baš sve pozive – iskrena je Stanojka Bodiroža Ćana.


Goca Božinovska
kaže da je Vaskrs za nju svetinja i da joj ne pada na pamet da radi. Žao joj je što će ove godine praznike provesti bez svojih ćerki, jer Zorana je u Londonu,

 

Biće samo sa sinom: Goca Božinovska

a Jelena radi, pa će joj društvo praviti samo sin Mirko.

– Spremam sve kako običaji nalažu i to kao da je cela moja porodica na okupu. Volim sve te rituale oko verskih praznika, posebno oko Vaskrsa. Tada se prisetim detinjstva kada je moja mama sve to radila, a sestra i ja nestrpljivo čekale da se tucamo jajima. Danas mi se čini da je sve to nekako bilo lepše kada sam bila dete nego sada – kaže Božinovska.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here