pixabay.com

Pročitajte sve što vas je zanimalo o asteroidima.

1. Ne zna se tačan broj asteroida, pretpostavlja se da ih ima oko milijardu, a katalogizirano ih je oko 700.000.

2. U asteroidom pojasu ima oko 200 asteroida koji u prečniku premašuju 100 kilometara. Kada bi se svi asteroidi ovog pojasa spojili, formirali bi telo veličine pola Meseca. Ovo nije moguće jer Jupiter svojom gravitacijom rastura okupljanje ovih tela.

3. Pojam asteroid se označava sa nekoliko imena. Drugo ime za asteroid je planetoid, a nauka ih naziva i malim planetama što je opšti pojam za sva tela manja od Meseca.

4. Naziv asteroid iskovao je Vilijam Heršel 1802.

5. Asteroidi su načinjeni od ostataka materijala preostalog nakon formiranja unutrašnjih planeta.

6. Asteroidi imaju različite nepravilne, često krompiraste oblike.

7. Prema sastavu postoje tri klase asteroida: C-tip (hondriti) načinjeni od gline i silikatnih stena; S-tip (kameni) sačinjeni uglavnom od slikatnih stena i smese nikl-grožđa i M-tip su metalni nikl-gvozdeni. Tipovi nagoveštavaju koliko daleko od sunca su asteroidi formirani.

8. Asteroidi su bogati plemenitim, ali i drugim metalima, kao i vodom. Po nekim teorijama voda na Zemlji velikim delom potiče baš od asteroida koji su na nju obilato padali pre četiri milijarde godina.

9. Neki asteroidi su zapravo raznesene komete, odnosno njeni stenoviti delovi nakon što je led s njih ispario. Nije uvek jasna razlika između kometa i asteroida.

10. Asteroidi su ključ za rešavanje pitanja nastanka stenovitih planeta Sunčevog sistema (jer su ostaci materijala iz vremena kada je solarni sistem, pre 4,5 milijarde godina formiran).

11. Pojedini asteroidi imaju i svoje satelite (mesece).

12. Na Zemlju svakog dana padne preko 100 tona materijala iz svemira. Taj materijal potiče od asteroida, ali i od kometa. U većini slučajeva ovaj materijal sagori u atmosferi. Ono što dospe do površine planete zovemo meteoritima.

13. U proseku jednom godišnje u Zemljinu atmosferu upadne asteroid veličine automobila koji obično sagori tokom prolaska kroz atmosferu. Taj objekat se naziva bolid ili vatrena kugla.

14. Možda najpoznatiji udar nekog tela u Zemlju je bio pad asteroida od pre 65 miliona godina koji je doprineo pomoru velikog broja životinja i biljaka.

15. Asteroidi koji se kreću u blizini Zemlje (objekti blizu Zemlje, near-Earth objects, NEOs) nazivaju se potencijalno opasni asteroidi (Potentially Hazardous Asteroids – PHAs). Potencijalno su opasni jer postoji opasnost od njihovog pada na Zemlju, a potencijalna šteta bi zavisila od veličine asteroida. Ipak, ozbiljniji udari u Zemlju su retki.

16. Postoje timovi astronoma koje tragaju za meteoritima i mapiraju mesta padova kako bi predvideli moguće udare nedeljama, mesecima ili godinama unapred.

17. Sa asteroidima se astronomi sreću od 1. januara 1801. godine kada je otkriven Ceres. U početku je Ceres klasifikovan kao planeta, međutim kada su otkrivena i druga, po veličini slična tela i kada je utvrđeno da Ceres nije dovoljno velik za planetu, on je bio klasifikovan kao planetoid ili asteroid. Od 2006. godine Ceres je klasifikovan kao planeta patuljak.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here