pixabay.com

Načelnik nuklearnog inspektorata UN Rafel Grosi sastao se danas sa iranskim zvaničnicima.

Sastali su se sa ciljem da se nadalje omogući inspektorima svetske organizacije da nadziru iranski nuklearni program iako su vlasti u Teheranu najavile da će obustaviti video nadzor u svojim postrojenjima.

Dolazak Grosija u Iran se poklapa sa intenzivnim pokušajima iranskih vlasti da vrate Evropu i novi američku admninistraciju predsednika Džoa Bajdena u okvire iranskog nuklearnog sporazuma postignutog 2015. godine iz koga se unilateralno povukao bivši američki predsednik Donald Tramp, preneo je Rojters.

Iranski šef diplomatije Muhamed Džavad Zarif, koji je pomogao da administracija iranskog predsednika Hasana Rohanija postigne nuklearni sporazum 2015. godine, potvrdio je da će, u skladu sa zakonom koji odobrio iranski parlament, video nadzor u Međunarodnoj agenciji za nuklearnu energiju biti ukinut.

– Nije reč o postavljanju rokova, niti je u pitanju ultimatum. Ovo je samo unutrašnje pitanje na relaciji između iranskog parlamenta i vlade – rekao je Zarif u intervjuu za TV stanicu Pres koja emituje program na engleskom jeziku.

On je potvrdio da Međunarodna agencija za nuklearnu energiju (IAEA) svakako neće imati uvid u snimke sigurnosnih kamera, naglasivši da su u pitanju tehnička pitanje, a ne politička odluka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here