Kako voziti po ovoj kišurini?

0

Kada su u pitanju jake i dugotrajne padavine, situacija može da bude itekako opasna za vozače
 

Zbog sloja vode koji se nalazi na putu prilikom obilnih padavina, kad se veća količina vode duže zadržava na asfaltu, gume nisu u mogućnosti da je potpuno istisnu, tako da točkovi više nemaju dobar kontakt sa podlogom. U takvim situacijama podloga po kojoj se vozilo kreće može imati karakteristike slične putu koji je pod snegom ili ledom. Automobil se tada ne može bezbedno voziti istom brzinom kao kada je kolovoz suv.

 

Brzinu je potrebno prilagoditi i zbog odrona koji su česti prilikom obilnih padavina. Na taj način na vreme ćete uočiti i izbeći kamenje koje se nađe na putu.

 

Ako naiđete na deo kolovoza koji je pod vodom, a niste u stanju da procenite njenu dubinu, nemojte da rizikujete da vam se motor ugasi i ostanete zarobljeni u vodi. To što drugi vozači svojim automobilima mogu da prođu kroz vodu, ne garantuje vam da ćete uspeti i vi.

 

Pazite na pešake

Ako je vozačima u ovoj situaciji teško, pomislite samo kako je pešacima, koji za razliku od putnika u automobilu nisu zaštićeni od vetra i kiše. Pored padavina odozgo, pešaci su izloženi prskanju vode koju sa kolovoza na trotoar istiskuju točkovi automobila. Iako nam se svima nekud žuri, potrebno je da pokažemo samo malo solidarnosti i usporimo vozilo kada naiđemo na veliku baru na ulici. Pešaci će ostati suvi, a ne zaboravite da se drugi put umesto za volanom i vi možete naći u njihovoj koži.

Jaka kiša dovodi i do drugih problema u vožnji, kao što je smanjena vidljivost. Često je zbog obilnih padavina nemoguće ukloniti svu vodu sa vetrobranskog stakla, bez obzira što ste brisače uključili na najveću brzinu. U takvim slučajevim treba smanjiti brzinu kretanja, voditi računa o odstojanju u odnosu na vozilo koje se kreće ispred, a u ekstremnim situacijama najbolje je privremeno zaustaviti vozilo, parkirati se na bezbednom odstojanju pored puta i sačekati da prođe najveći nalet kiše.

 

Kiša i povećana vlažnost vazduha dovode i do magljenja unutrašnjih staklenih površina u automobilu. Savremeni automobili zahvaljujući klima-uređajima brzo izlaze na kraj sa tim problemom. Ipak, potrebno je sačekati izvesno vreme pre započinjanja vožnje dok se sva stakla ne odmagle. U tome će vam pomoći i komande za brzo odmagljivanje vetrobrana i zadnjeg stakla. U slučaju da vam se baš žuri, upotrebite običnu suvu krpu, ali vodite računa da bude čista – u suprotnom, samo ćete izmastiti stakla.

 

Informišite se da li uopšte da krećete na put

Pre nego što krenete na put, informišite se o trenutnom stanju u saobraćaju i proverite da li je deonica kojom putujete prohodna za saobraćaj.

 

Od važnijih putnih pravaca, trenutno je u prekidu saobraćaj na Ibarskoj magistrali. Saobraćaj je obustavljen na deonici između Čačka i Gornjeg Milanovca zbog izlivanja reke Despotovice na put. Na ovoj magistrali saobraćaj je potpuno obustavljen i iz pravca Ljiga prema Čačku, zbog klizišta na usponu uz Rudnik.

 

U Auto-moto savezu Srbije savetuju vozačima da kao alternativni pravac iz Čačka prema Beogradu koriste put preko Kragujevca i autoputa E 75.

AMSS saopštava i da je na deonici Novi Sad – Ruma došlo do obustave saobraćaja u oba smera kod Iriškog venca.

 

Zbog izlivanja reka došlo je do prekida saobraćaja na mnogim deonicama u Kolubarskom, Mačvanskom i Moravskom okrugu, kažu u AMSS-u.

 

Svi prilazi ka Valjevu, Šapcu, Ljigu i Loznici su blokirani, a takođe, su neprohodni putevi koji povezuju Čačak, Lučane, Guču, Ljig, Belanovicu, Ivanjicu, Ušće, kao i mnogi drugi, dodaju u Auto-moto savezu, i apeluju da zbog vanredne situacije u zemlji vozači ne kreću na put bez preke potrebe.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here