EPA-EFE/ANDREW GOMBERT

Postati predsednik SAD je ogromna životna promena, ali jedno pitanje se često postavlja – kako američki predsednici zarađuju novac nakon što im istekne mandat?

Godišnja plata američkog predsednika iznosi 400.000 dolara, dok mu traje mandat. Pored toga, može da živi u Beloj kući besplatno, a ima i odvojene budžete za putovanja, zabavu i ostalo.

Međutim, američki predsednici često zarađuju mnogo više nakon što napuste kabinet. Evo i kako.

Penzije

Američki predsednici, po zakonu, ostvaruju pravo na penziju nakon što napuste kabinet. I dok je ovaj zakon inspirisan post-predsedničkim životom Harija Trumana, prvi predsednik koji je ovo pravo koristio bio je Dvajt Ajzenhauer.

Kongres svake godine određuje iznos penzije, a on trenutno iznosi 210.700 dolara.

Kako navodi Mani (Money), bivši predsednici Barak Obama, Džordž V. Buš, Bil Klinton i Džimi Karter primaju ovu penziju.

Pojavljivanja u javnosti

Nije neobično za bivše predsednike da zarađuju tako što drže govore i obavljaju razna druga javna pojavljivanja.

Ali njihovo pojavljivanje nije nimalo jeftino.

Prema najskorijim dostupnim podacima, Obama naplaćuje i do 400.000 dolara za govor, naveo je Los Anđeles tajms 2017. Bivši predsednici Bil Klinton i Džordž V. Buš naplaćivali su do 200.000 i 700.000 dolara.

Ugovori sa izdavačkim kućama

Pisanje knjige nakon napuštanja kabineta je ustaljena praksa predsedničkog života, a izdavači plaćaju veliku sumu novca za prava na predsedničke memoare.

2017. Barak i Mišel Obama potpisali su zajednički ugovor za knjigu sa izdavačem Penguin random haus u iznosu od preko 60 miliona dolara, izvestio je Fajnenšal tajms.

Bivši američki predsednik već je objavio dve druge knjige sa ovom izdavačkom kućom, uključujući memoare “Snovi mog oca: priča o rasi i nasleđu”, kako je prethodno izvestio Biznis insajder.

“Postajanje”, knjiga Mišel Obame, izdata je početkom 2019, dok će nova knjiga njenog supruga, bivšeg predsednika Baraka Obame pod nazivom “Obećana zemlja” biti dostupna u novembru ove godine.

Pre ugovora za knjige porodice Obama, rekord je držao Bil Klinton, koji je dobio oko 14 miliona dolara (odnosno današnji 21 milion dolara) za svoju knjigu nakon isteka mandata, kako je preneo Voks.

Treba napomenuti da se obe nagodbe za knjige i dalje rangiraju u top 10 najboljih nagodbi za knjige ikada.

Džordž V. Buš je takođe dobio dosta para za svoju knjigu – 10 miliona dolara, ali ovo nije oborilo rekorde.

Ugovori sa brendovima

I dok je sponzorstvo brendova uglavnom rezervisano za poznate ličnosti, bivše političke figure počinju da se probijaju i u ovom svetu.

Godine 2018, Obamini su potpisali ugovor sa Netfliksom o produciranju sadržaja za striming giganta, izvestio je Varajeti. Najvažnije je da je taj posao izrodio i “AmeriKan fektori” i “Krip kemp”, koji su dobili pozitivne kritike, a prvi je čak dobio i Oskara.

2019. Spotifaj je najavio ugovor sa Hajer graund prodakšn. Ovaj ugovor uključivao je podkast od devet epizoda koji je vodila Mišel Obama, a koji je imao goste poput njenog muža Baraka.

Kako je preneo Forbs, Bil Klinton je potpisao ugovor sa kućom Aj hart medija da bude producent na podkastu ćija će premijera biti naredne godine. Ovo je drugi ugovor u vezi sa podkastom koji je Klinton potpisao sa tom kompanijom.

Korporativni odbori i počasna mesta

I dok je ovo češća pojava kod članova Kongresa, i bivši predsednici ponekad preuzimaju pozicije u korporativnim odborima ili neke slične grandiozne titule.

Međutim, te pozicije ne donose uvek toliko novca koliko ugovori za izdavanje knjiga i penzija.

Godine 2016, Vašington post je izvestio da je bivši predsednik Klinton zaradio 18 miliona dolara kao honorarni kancelar privatne škole.

Od 2002. do 2009. godine, Bil Klinton bio je savetnik svog prijatelja, investitor Roba Barkla. Procenjuje se da je Klinton zaradio preko 12 miliona dolara radeći sa Barklom, preneo je Vol Strit žurnal.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here