pixabay.com

Ekonomista Milan Nedeljković, profesor na FEFA fakultetu, govoreći o trenutnoj ekonomskoj situaciji u Evropi, kao i da li postoji neko kome je “svanulo” u ovoj situaciji, rekao je da je svanulo kompanijama koje su van Evrope i prodaju naftu i gas i trgovcima električnom energijom.

Govoreći o najavama tabloida u Srbiji da “Evropu očekuje strašna zima”, Nedeljković kaže da je to, s jedne strane, preterivanje.

– Da bismo imali u tabloidima, neophodno je da imamo nešto bombastično, s druge strane, činjenica jeste da se Evropa suočava sa problemima u ovom trenutku i tek će se suočavati tokom 2023. godine. Situacija u Evropi svakako nije idealna, ali da je tako tragična – nije –  smatra on.

Kako je rekao, “zvanična inflacija za njega kao potrošača je mnogo veća”.

– Inflacija sublimira cene ogromnog broja proizvoda, od kojih neki za mene kao potrošača nisu bitni – kaže Nedeljković.

Ističe da to može da se zaustavi na više načina.

– Jedan jeste upravo ono što rade centralne banke – zatezanje monetarne politike. Drugi segment jeste da postoji i odgovarajuća trgovinska politika koja će pratiti da li su sva podizanja cena relevantna – kaže on.

Prokopenko: Ruska ekonomija će se suočiti sa problemima produktivnosti

Ruska ekonomska analitičarka Aleksandra Prokopenko rekla je za N1 da Putin nameće narativ “zar hoćete da bude kao devedesetih”.

– Plaši time narod. Nakon početka rata, mnogi odgovaraju potvrdno, jer je tada bilo osećaja slobode u vazduhu. Odliv mozgova je veliki problem, mislim da ruska vlast to potcenjuje. Otišao je veliki broj talentovanih specijalista, čak i oni koji su ostali i nastavljaju da rade, boje se. Strah ima sputavajuće dejstvo, produktivnost opada – kaže ona.

Ističe da je “Evropa izabrala scenario totalne energetske krize, a s druge strane istočni partneri Rusije traže i dobijaju gas sa popustom, traže i odlaganje plaćanja. Rusija postaje talac kupaca, jer je njjihov broj sada ograničen, naravno da će se to sve odraziti na prihod Rusije”,

Istakla je da bi želela da “vidi budućnost Rusije svetliju i radosniju nego što sada izgleda”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here