Zalažući se za izgradnju projekta “Severni tok 2” Nemačka prosto služi interesima Evropske unije, što znači da se odlazak Angele Merkel sa mesta kancelarke neće odraziti na gasovod i odnose sa Moskvom, smatra kolumnista lista „Nešenel interest“ Marko Marsili.

Prema njegovim rečima, Nemačka, kao osnova evropskog projekta, podržava spoljnu politiku Evropske unije i delimično je određuje. Berlin ne osporava režim sankcija koje je Brisel uveo protiv Rusije zbog ujedinjenja sa Krimom.

Međutim, Marsili podseća da se niko nije protivio izgradnji „Transjadranskog gasovoda“ (TAP) koji se pruža od granice Grčke sa Turskom do Južne Italije. Kompanija-operater tog gasovoda uspostavila je čvrste strateške partnerske odnose sa Briselom, a gasovod je u EU ocenjen kao „projekat od opšteg interesa“, ističe kolumnista.

– Stoga nije jasna razlika u odnosu prema ‘Severnom toku 2’ i uticaju tog gasovoda na odnose EU i Rusije – zaključio je on.

Ranije su predsednik SAD Džo Bajden i nemačka kancelarka Angela Merkel na sastanku u Vašingtonu razmenili mišljenje povodom gasovoda „Severni tok 2“. Prema rečima Bajdena, oni su se složili da se ne sme dozvoliti da Moskva koristi energetiku za pritisak na susedne zemlje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here