EPA/Roman Pilipey
Ukrajinska vojska

Kijevu je potreban plan o članstvu u NATO-u kako bi vlasti mogli da razumeju gde Alijansa vidi Ukrajinu u narednih 10 godina, izjavila je vice premijer te zemlje Olga Stefanišina.

– Današnji nivo saradnje Ukrajine i Alijanse ne može ni da se uporedi sa 2008. godinom. NATO zemlje danas formiraju novi pogled za narednu dekadu. Ukrajina mora da shvati kako je druge zemlje članice vide u tom periodu – rekla je ona.

Stefanišina je rekla i da je zbog toga potrebno Ukrajini da vidi plan po pitanju članstva budući da se radi o političkoj odluci koja bi omogućila Kijevu da mobiliše sve svoje resurse zarad budućih reformi u cilju integracije u Severnoatlantsku alijansu.

– Mislim da će Evropi biti od koristi da na taj način osigura stabilnost u regionu, ojača bezbednost u Crnom moru. Novi predsednik SAD, koji je rekao da želi da povrati američki geopolitički uticaj u svetu, takođe, mislim, da će to podržati. Uskoro se priprema susret lidera NATO-a, nadamo se da će tema Ukrajine biti na dnevnom redu – dodala je.

Podsetimo, ukrajinska Rada je 2014. godine usvojila dva zakona čime se otkazala od vojne neutralnosti sa ciljem ulaska u NATO. Time je ta zemlja postala šesta država koja je dobila status partnera Alijanse.

Pored Ukrajine, partnerski status imaju Australija, Finska, Gruzija, Jordan i Švedska.

1 COMMENT

  1. Jedan jedini ralog, opkoliti rusiju sa svih strana mislilima stacioniranim u vazalskim zemljama. Molimo se da ne dodje do svetskog rata, a ako dodje do toga licno se nadam da ce rusija od svih tih zemalja odaakle budu poletele rakete protiv njih, Tj. od poljske do bugarske napraviti ravno polje gde ce biti oranica samo sa korovom.

    • Бахати и глупи људи док не осете проблем лично на својој кожи тешко схватају ствари.
      На жалост, кад се пређе граница у хазардерским и непромишљеним поступцима, ствари се више не могу вратити у нормалу . Таква је ситуација у случају атомског рата.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here