Kakvo će vreme biti u omiljenim letovalištima Srba, i kada kiše napuštaju našu zemlju?

0

Loše vreme koje prati Srbiju i region u poslednjih nekoliko dana mnogima je upropastilo unapred planirane odmore u nekim od popularnih letovališta. Nakon poplava i olujnih vetrova koji su zadesili pojedine oblasti u Grčkoj, Crnoj Gori, Italiji i u Hrvatskoj, mnogi se pitaju – šta je sa letom i da li će ga ove godine ponovo biti?

Ovakvo vreme će, prema svim izgledima, potrajati još najmanje nedelju dana, u zavisnosti od oblasti u regionu. Iako smo se uželeli toplih dana sa vedrim oblacima, moraćemo da izdržimo još nekoliko dana, pa čak i oni koji se odluče da pođu put mora.

Prema rečima meteorologa, Marka Čubrila, naoblačenje će se narednih dana širiti sa zapada ka istoku i donosiće lokalne pljuskove sa grmljavinom, a ponegde i jače nevreme praćeno jakim vetrom i gradom.

Usled promena na nebu, on kaže da je na istočnom području regiona, odnosno u delovima BiH, veoma moguće padanje jake kiše praćene gradom.

– Sutra će se ciklon izmestiti istočnije te će na zapadu regiona preovlađvati pretežno sunčano, dok se od središnjih predela BiH dalje ka istoku očekuje više oblaka koje će od sredine dana do večernjih časova uslovljavati lokalne grmljaviskne pljuskove, koji ponegde i to uglavnom nad istokom regiona mogu biti i jaki uz pojavu grada, prolazno olujnog severnog vetra i obilne kiše – napomenuo je Marko uz dodatak da će na primorju biti pretežno sunčano ali ne previše toplo.

Jadran i Mediteran

Kada je u pitanju sledeća nedelja, kao i vremenski uslovi u Srbiji, kao i u omiljenim letovalištima Srba, on je izjavio da postoji mogućnost da će nevreme zahvatiti veći deo Severne Makedonije, Albanije, delove Bugarske i Grčke, gde će se na udari verovatno naći zapadni deo zemlje, odnosno područje oko Atine.

– Početkom naredne nedelje se računa na novu ciklogenezu ali po svemu sudeći centar tog novog ciklona neće biti u Jadranu nego nad severom Tirenskog mora. Time će uticaj ovog sitema na vreme izand nas biti znatno naglašeniji na jugu i jugoistoku. Od utorka do srede se nad srednjim i južnim Jadranom kao i njegovom zaleđu očekuje umereno do znatno oblačno, nestabilno i svežije od proseka uz povremenu pojavu kiše i grmljavinskih pljuskova, posebno u planinskom zaleđu. Takođe, u utorak i u sredu jakih nepogoda može biti i na otvorenom moru južnog Jadrana. Dosta oblaka uz česte pljuskove biće i na jugu i jugoistoku BiH, jugu, jugozapadu i jugoistoku Srbije kao i nad Crnom Gorom.

Pored navedenog, postoji dobra verovatnoća da će u sredu jaki grmljavinski pljuskovi i vremenske nepogode zahvate veći deo Makedonije, Albanije, delove Bugarske, a posebno Grčku. Ovog puta bi na putanji najjačih nepogoda trebali biti zapadni delovi Grčke, više prema Atini, ali videćemo kako će se situacija narednih dana odvijati – rekao nam je on.

Leto se ipak vraća na naše prostore

Iako izgleda da su lepi letnji dani daleko, on tvrdi da će se ono ipak vratiti na naše prostore i u to već naredne nedelje, kroz 4 ili 5 dana.

– U drugom delu nedelje, posebno u petak postoji velika verovatnoća da će se nestabilnosti proširiti nad veći deo istočne i središnje BiH, Hrvatske kao i nad gotovo delu Srbiju, dok će polako slabiti nad jugom regiona. Od sledećeg vikedna pa tamo negde do pred sam kraj meseca za sada na oba modela stoji signal za stabilizaciju i otopljenje, te će vremenski uslovi biti pretežno sunčani i osetno topliji u odnosu na ovaj period. Za sada se simuliraju maksimumi uglavnom u intervalu od +27 do +32 na kopnu i oko +36 na jugu regiona, što ne predstavlja ekstremne vrućine – izjavio je on.

Bilo kako bilo, ovo leto nam je pružilo pravi rolokoster od vremena, od ekstremnih vrućina, do nevremena praćenog gradom koji je u pojednim delovima Beograda, ali i Srbije prouzrokovalo velike poplave. Sve navedeno ide u prilog onoj staroj narodnoj poslovici u kojoj stoji da posle kiše, uvek dođe sunce.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here