Kakvu silu je Rusija poslala u Kalinjingrad?

0

Vojna vežbe Vojske Rusije (Foto: Arhiva)
 

Moskva je poslala svoju grupu od 24 broda i drugih plovila u Kalinjingrad na obali Baltičkog mora. Manevri su počeli 10. juna kao odgovor na međunarodnu vojnu vežbu NATO nedaleko od ruske granice.

 

"Vojni brodovi izvršavaju zadatke kojim će osigurati zaštitu državne granice Ruske Federacije, odbranu pomorskih komunikacija, sigurnost brodova, organizaciju protivvazdušne odbrane. Flota, takođe, vrši simulaciju potrage i uništenja neprijatelja", saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

 

Pročitajte još:

Foto: Iljustracija

* Zveckanje oružja Rusije i NATO-a

* Kontra NATO-u: Rusija u Kalinjingradu počela vojne manevre

* Lavrov: Brisel je osvetoljubiv

* NATO daje rešenje za ukrajinsku krizu: Pojačaćemo odbranu

* Rusija udara kontru NATO paktu

 

U saopšenju se ističe da su najnoviji borbeni avioni "SU-34" i izviđačke letelice "Su-24 MR", takođe, uzleteli iz svojih baza u regionu Voronjež, kako bi se pridružili manevrima u Kalinjingradu.

 

"Dalekometni bombarderi ‘Tu-22M3’ u stanju su pripravnosti za patrolu oblasti u kojima se odvijaju manevri. Radi izviđanja, u vežbama učestvuje i dalekometna letjelica ‘A-50’ sa kontrolnim i sistemima za rano upozorenje", dodaje se u saopštenju.

 

Rusko Ministarstvo odbrane naglašava da su ruske oružane snage jednake broju vojnika NATO koncentrisanih u tri obližnje baltičke države – Letoniji, Litvaniji i Estoniji, u kojima održavaju vežbe od do 21. juna.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here