D. Fatić
Domaćin i gost: Tihomir Barbulović i Slobodan Čurović

Prošlog vikenda, u dve parohije Eparhije britansko-skandinavske predstavljena je knjiga “Pravoslavni srbski kalendar”, autora mr Slobodana Čurovića Apisa, iz Podgorice.

Predavanje uvaženog profesora Čurovića o ovom kapitalnom delu, kao i njegovu besedu “Ćirilica – Jevanđeljsko lice Srbina” sa velikom pažnjom je propratila publika u parohijama Sv. Ćirila i Metodija, u švedskom Malmeu i parohiji Sv. vel. Georgija u Kopenhagenu, sa svojim sveštenicima Aleksandrom Samardžićem, Nemanjom Mirovićem i Milanom Gardovićem.

Čurovića, koji je prvi put gostovao u Skandinaviji, publici u Kopenhagenu predstavio je Tihomir Barbulović, koji je posle predavanja moderisao razgovor s publikom.

Predavanje u crkvenoj sali u Kopenhagenu

– Pravoslavni srpski kalendar je pre svega kalendar podviga, bola i prisećanja i on ima vaspitno- prosvetni karakter čiji je cilj jačanje i očuvanje duhovnog nacionalnog bića, identiteta, pisma i jezika kroz probrane misli najumnijih Srba, naših duhovnih otaca, kao i književnih velikana koji razvijaju rodoljublje i uče nas primerima čojstvenog junaštva i duhovne snage kako se služi Otadžbini i imenu srpskom. Ovde je zabeležen svaki značajan datum iz slavne srpske prošlosti i istorije. Knjiga se sastoji od deset poglavlja, s tim što svaki deo može da se štampa kao posebna celina a sve čini jedan osmišljeni projekat, da ne zaboravimo šta smo bili, da bi opet bili Božji narod, zagledan u naše vidoslovnike, kao putokaze, kao nadu, kao bodrost – istakao je profesor Čurović, koji je prvi put gostovao u Skandinaviji.

Autor je naveo da je za pisanje koristio više od 300 izvora i da je gotovo svaki citat potvrđen istorijskim, poetsko-etnografskim izvorom i sadrži mnogo fotografija.

On je u obraćanju zainteresovanoj publici naglasio i da je ova knjiga, zapravo, svedočnik o nama, putokaz u bolje dane, našeg duhovnog, kulturnog preporoda koji se čuva poštovanjem amaneta predaka.

Inače, Čurović je jedini profesor u Podgorici koji je odbio da predaje maternji jezik, jer se nije mirio sa preimenovanjem srpskog jezika u maternji.

Posle predavanja, profesor je odgovarao na brojna pitanja prisutnih i potpisivao svoje knjige.

Čuvajmo ćirilicu

Gost iz Podgorice je iz svoje besede “Ćirilica – Jevanđeljsko lice Srbina”, ukazao na istoriju i značaj očuvanja ćiriličnog pisma kod Srba, kao i problemima zatiranja našeg pisma u Srbiji, a posebno u Crnoj Gori.

Kolege sa fakulteta: Čurović i ambasadorka Mitrović Marić

Susret prijatelja

Na predavanju u parohijskoj sali u Kopenhagenu, uvaženog gosta iz Crne Gore svojim prisustvom veoma prijatno je iznenadila dr Jasmina Mitrović Marić, ambasadorka Srbije u Kraljevini Danskoj. Iznenađenje je bilo veliko, jer su ambasadorka i profesor, bili studenti iste generacije i dobri prijatelji na odseku za jugoslovensku i opštu književnost Filološkog fakulteta u Beogradu. Kako u šali tokom susreta rekoše, morali su oboje da dođu u Kopenhagen da bi se ponovo sreli posle mnogo godina.