EPA
Zgrada Banke državnih rezervi

Odluka Banke državnih rezervi (RBA) da po jedanaesti put od maja 2022. godine podigne kamatnu stopu za gotovinu za 0,25 odsto, sa 3,6 na 3,85 odsto, šokirala je zajmoprimce i finansijska tržišta.

Kamatna stopa je mirovala svega jedan mesec, pošto samo u aprilu ove godine nije podizana.

Zvanična kamatna stopa nije bila na ovako visokom nivou, još od kada je u maju 2012. godine snižena na 3,75 odsto.

Ubrzo nakon objave RBA o rastu kamatne stope, australijski dolar je na međunarodnom tržištu skočio za više od pola centa.

Inače, mnogi su se tvrdili da do povećanja kamatnih stopa neće doći ni u maju, tako da je većinu ovaj potez Centralne banke iznenadio.

Većina tržišnih ekonomista čak je protumačila prošlonedeljno iznošenje podataka o inflaciji, kao potez kojim RBA daje prostor da zadrži kamatnu stopu na istom nivou.

Međutim, guverner RBA Filip Lou je rekao da je Odbor pauzirao povećanje kamatnih stopa u aprilu, kako bi procenio uticaj prethodnog povećanja na privredu.

Takođe, snažni pokazatelji stope zaposlenosti i inflacije znače da ima još dosta posla kako bi se rast cena stavio pod kontrolu.

– Inflacija u Australiji je prošla svoj vrhunac, ali je sedam odsto na godišnjem nivou i dalje suviše visoko. Proći će još neko vreme pre nego što se inflacija vrati u ciljani opseg – istakao je guverner Lou.

On je dodao da, imajući u vidu važnost vraćanja inflacije u željene okvire od dva do tri odsto „u razumnom vremenskom okviru“, Odbor je ocenio da je dodatno povećanje kamatnih stopa – opravdano.

Ekonomisti su i dalje podeljeni oko toga da li će ovo povećanje biti i poslednje.

Glavni ekonomista kompanije KPMG Brendan Rajn je mišljenja da će stopa gotovine možda morati još jednom da poraste, kako bi se inflacija blagovremeno vratila pod kontrolu.

– Nastavak rasta plata od oko četiri odsto godišnje, bez odgovarajućeg povećanja produktivnosti, znači da ovi ulazni troškovi direktno doprinose inflatornim pritiscima na spiralan način. RBA je to prepoznala i priznala da će se boriti da se inflacija vrati u ciljani opseg, još najmanje dve godine, čak i uz neka dodatna povećanja gotovinske stope – objasnio je Rajn.

S druge strane, šef rivalske kompanije „Dilojt“ Pradip Filip osudio je odluku RBA, ocenjujući je kao „povećanje realnog rizika od recesije“.

– Majsko povećanje stope pokazuje da RBA i dalje igra „recesijski rulet“. Stotine hiljada vlasnika stambenih kredita tek treba da osete ovu promenu na svojim otplatama, kada se sredinom godine za većinu onih koji su imali niske fiksne stope na kredite, iz doba pandemije, one vrate na promenljive kamate, koje su značajno veće od onih od pre dve godine. I preduzeća i dalje osećaju pritiske na svom poslovanju – naglasio je Filip.

Ovaj ekonomista je istakao i da su prošlonedeljni podaci o indeksu potrošačkih cena pokazali jasno usporavanje inflacije, a plate nisu rasle i pored rekordno niske nezaposlenosti.

Inače, najnovije povećanje kamatne stope znači da će se mesečne otplate hipotekarnih kredita od pola miliona dolara, uvećati za oko 78 dolara. To znači da je mesečna rata, za kredit ovog iznosa, dostigla 1.058 dolara.

Dodatno zaoštravanje politike?

Guverner RBA Filip Lou kaže da dok su troškovi uvozne robe opadali sa smanjenjem poremećaja u lancu snabdevanja, troškovi domaćih usluga rastu bržim tempom.

To je, kako je ocenio, „zabrinjavajući znak da inflacija može da bude uporna“, a to ostavlja mogućnost za dalje povećanja zvanične kamate.

– Možda će biti potrebno dodatno pooštravanje monetarne politike kako bi se osiguralo da se inflacija vrati na ciljanu. Ali, to će zavisiti od toga kako će se uporedo razvijati ekonomija i inflacija – kazao je Lou.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here