Youtube/B92 TV
Šaip Kamberi

Albanski poslanik u Skupštini Srbije Šaip Kamberi izjavio je da samo Sjedinjene Američke Države mogu da primoraju predsednika Srbije Aleksandra Vučića da prizna Kosovo.

– Evropska unija ne može dovesti do konačnog sporazuma između Srbije i  Kosova, jer posreduje u tim razgovorima već nekoliko godina i nemamo nikakve konkretne rezultate. Potpisali smo neke sporazume koji do danas nisu realizovani. Srbija se još uvek nije suočila sa direktnim međunarodnim pritiskom da preduzme poslednji korak ka Kosovu. Mislim da SAD mogu primorati Srbiju da ide u tom pravcu – rekao je Kamberi.

Izjave predsednika Vučića da neće priznati Kosovo, Kamberi vidi kao deo njegove kampanje i da se kroz te izjave kriju drugi ciljevi.

– Ovim izjavama on igra ulogu snažnog stava, uoči izbora, priprema se za kampanju. Verujem da njihov cilj više nije Kosovo, već trgovina preko Kosova za teritorije u Bosni – rekao je Kamberi.

Dodao je da premijer Aljbin Kurti još nije pozvao na razgovor albanske zvaničnike iz opština sa većinskim albanskim stanovništvom na jugu Srbije – Preševa, Medveđe i Bujanovaca, vezano za dijalog Beograda i Prištine.

Zahtev Srbije za uspostavljanje Zajednice srpskih opština, Kamberi vidi kao cilj Srbije da stvori autonomiju u okviru Kosova.

– Uspostavljanje ZSO na severu Kosova od početka dijaloga je zahtev Srbije kojim se želi situaciji slična u Bosni i Hercegovini. Oni žele nešto autonomno unutar Kosova, što će imati moć da parališe državu Kosovo – rekao je Kamberi.

Ocenio je da je reagovanje administracije predsednika Bajdena na dijalog odloženo, a da se angažovanje predsednika Trampa smatralo prenagljenim.

– Očekivali smo da će imati brži odgovor. Sada moramo sačekati bolju pripremu za donošenje konačnog sporazuma – zaključio je Kamberi.

1 COMMENT

  1. Niko ni Vucica ni Srbe ne moze naterati da prizna laznu drzavu, Kosovo je Srbija a Srbija je priznata zemlja ???????????

  2. pa nije g. vucic jedina osoba koja gospodari sa kosovom ima mnogo vise vucica po srbiji osim toga o kome ti govoris
    ova osoba je jedan veliki dokaz da taj narod treba proterati sa naseg dijela balkana

  3. Kako bi ja njega naterao da se pokupi i on i sve one koje poznaje i da ide u SAD pa neka se tamo tera sa njima kolika mu volja, ali bi prvo moronda se pokrsti u nekoj njihovoj sekti….

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here