Za ametist su znali još stari narodi. Da li ste znali da je za mnoge to bio kamen amajlija koja vlasnika čuva od pijanstva, trovanja i drugih vrsta neumerenosti. Poklanjan je voljenim osobama i smatralo se da uklanja bore i pege. Po njima, kamen kao da je ljudima davao snagu i uticao da odagnaju loše misli. 

Ametist su visoko cenili u staroj Grčkoj i Rimu. u srednjem veku, na istoku i na zapadu, prednost, prednost su mu davali sveštenici, ukrašavajući njime odeću i predmete u svakodnevnoj crkvenoj upotrebi. Zanimljivo je da se priluikom unapređenja sveštenika u čin kardinala njemu uručuje prsten sa ametistom (papin dar), zbog čega se ovaj kamenu rimokatoličkim zemljama naziva episkopskim, pastirsk8im kamenom. Vremenom je postajao sve omiljeniji, pa je počev od 16-17. veka ametist nezamenjiv prilikom izrade nakita, posebno u kombinaciji s brilijantnima i smaragdima. Danas je to pravi predmet strasti domišljatih pomodarki.

Ovo možda niste znali o ametistu:

Ametist je zaista jedinstven i moćan kristal koji može promeniti vaš život.

Među kristalima sa metafizičkim svojstvima, malo njih je tako poznato ili karakteristično kao što je to ametist. Nema puno kristala sa ovako jedinstvenom ljubičastom bojom, kvarcnog sastava, koji u svojoj strukturi sadrži gvožđe i još neke minerale.

Kao i fluorit, Ametist je meditativni i umirujući kamen koji radi na emocionalnim, duhovnim i fizičkim planovima kako bi promovisao mir, ravnotežu i smirenost. Takođe se koristi da eliminiše nestrpljivost.

Ametist se može dobiti i u laboratoriji, veštačkim putem, baš kao i većina kvarcnih kristala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here