soc.org.au.
Za večno pamćenje: Patrijarh Pavle u Varovilu 2004. godine

Na imanju budućeg Koledža “Sveti Sava”, tamo gde je postavljen kamen temeljac za budućnost srpskog naroda na tlu Australije, sutra će biti održana svečanost u čast velikih jubileja Srpske pravoslavne crkve i celokupnog srpskog pravoslavnog naroda.

Na prostranom imanju u sidnejskom predgrađu Varovil, u subotu ujutro okupiće se zasigurno veliki broj pripadnika naše zajednice, koji će zajedno sa svim sveštenstvom Mitropolije australijsko-novozelandske obeležiti osam vekova autokefalnosti naše svetosavske crkve, kao i sedam decenija njenog bitisanja na Petom kontinentu.

Tako će 7. septembar 2019. ostati upisan crvenim slovom u istoriji srpskog naroda u Australiji, baš kao što će se zanavek pamtiti i 7. novembar 2004. godine, dan kad je Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Pavle kročio na tlo imanja i osveštao zemljište namenjeno za izgradnju budućeg Koledža.

Na taj veliki događaj i danas podseća spomen-obeležje u Varovilu, da ostane večni trag na jedno od najvećih okupljanja srpskog naroda na australijskoj zemlji. Ostalo je zabeleženo da je patrijarh Pavle tada služio Svetu liturgiju pred 10.000 vernika.

– Nikada ne zaboravimo da smo potomci svetih svojih predaka, da se ne postidimo kad izađemo pred njih i pred njihovog i našeg Gospoda. To je smisao i cilj naših života, to je cilj i mog dolaska s pratnjom ovde da se sa vama vidimo, razgovorimo i podržimo. Vremena su ozbiljna i teška, potrebna nam je zaista podrška od svih da bi ostali i opstali na putu Božjem. Neka Gospod i Sveti Sava, kome je ovo mesto posvećeno, učine da ona nastava koja se bude držala u ovoj školi, bude na održanje naše vere i našeg naroda – govorio je tada patrijarh Pavle.

Bezmalo punih 15 leta kasnije, imanje posvećeno Svetom Savi, tvorcu naše Srpske pravoslavne crkve, biće stecište vernog naroda koji će obeležiti 800 godina otkako je najveći srpski prosvetitelj dobio blagoslov Carigradske patrijaršije da osnuje Srpsku arhiepiskopiju. Te 1219. godine, Rastko Nemanjić, Sveti Sava, u Nikeji je postavljen i posvećen za prvog srpskog arhiepiskopa, sa sedištem u manastiru Žiča, zbog čega se i prvoprestolna arhiepiskopija naziva – Žičkom.

Koliko je ovo veliki događaj za SPC i srpski narod u Australiji, koji istovremeno obeležavaju i 70 godina organizovanog crkvenog života na Petom kontinentu, potvrđuje i dolazak dva uzvišena gosta. Episkop australijsko-novozelandski Siluan dočekao je prethodnih dana u Sidneju najpre vladiku novogračaničko-srednjozapadnoameričkog Longina, a zatim i igumana manastira Hilandar na Svetoj Gori, prepodobnog arhimandrita Metodija. Dvojica velikodostojnika Srpske pravoslavne crkve juče su prisustvovala Eparhijskom saboru, a zatim i Svečanoj akademiji kojom je zvanično otpočelo trodnevno obeležavanje dva velika jubileja.