EPA-EFE/LUKAS COCH AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT
Anthony Albanese

Psihološki analitičari kažu da je strah snažan motivator na izborima.

Naime, korišćenje straha je efikasan način da se utiče na ponašanje glasača, a izgleda da su obe najveće australijske stranke, i laburisti i liberali, posegli upravo za ovim metodom.

Sadašnji premijer Skot Morison je upravo kritikovao laburiste da zastrašuju penzionere i optužio opoziciju da širi “odvratnu laž” o bezgotovinskoj socijalnoj kartici.

Naime, prema njegovim rečima, Laburistička partija upozorava penzionere da će Koalicija proširiti odredbe za ove kartice i na penzionere.

Inače, primaoci pomoći se prisiljavaju da 80 odsto svojih uplata stave na debitnu karticu, koja ne mogu da se koriste za kockanje, kupovinu alkohola, duvana ili za podizanje gotovine.

– To jednostavno nije tačno i Entoni Albaneze treba da se izjasni, i mora da isključi ovo iz kampanje, jer to nije istina – naglasio je Morison i dodao da se po ovom pitanju izjasnio i Jan Jejts, izvršni direktor Saveta za stara lica, koji je takođe kritikovao komentare laburista.

S druge strane, Laburistička partija se pozvala na komentare ministarke za porodicu i socijalne usluge En Raston, koje je ova senatorka dala pre dve godine.

– Ljudi mogu sami da donesu svoj sud šta je tačno. Ali, evo šta je Raston rekla 2020, tokom mandata ovog parlamenta: “Tražimo da upravljanje svim prihodima stavimo na univerzalnu platformu, što je bezgotovinska socijalna kartica” – istakao je Albaneze početkom nedelje.

Osim toga, Albaneze smatra da će ukoliko laburisti budu pobedili ove kartice biti ukinute.

Blagajnik u senci Džim Čalmers ponovio je tvrdnje svog šefa Albanezea, upozoravajući da Koalicija namerava da proširi upotrebu bezgotovinske socijalne kartice.

– Možemo da budemo vrlo jasni oko toga. Mi ćemo ukinuti bezgotovinsku socijalnu karticu, dok će je sadašnja vlada zadržati. I ne samo to, nego su i razgovarali o njenom proširenju. Premijer se tokom ovog mandata, u septembru 2019, pohvalio da će kartica biti za širu primenu – istakao je Čalmers.

Sa svoje strane, ministarka Raston je za medije izjavila da Koalicija nikada nije, niti će ikada imati plan da natera starosne penzionere na bezgotovinsku socijalnu karticu.

Alabaneze je optužio Koaliciju za “kampanju zastrašivanja”, jer kaže da je netačna tvrdnja liberala da će laburistički plan za napajanje Australije čistom energijom značiti više cene struje, ujedno ističući da zemlja propušta prilike u klimatskoj politici pod koalicionom vladom.

Međutim, Morison je rekao da upravo tvrdnja ministra energetike Angusa Tejlora pokazuje da laburisti ne razumeju posledice svog predloga energetske politike.

Naime, Tejlor je rekao da će cene električne energije porasti u skladu s planom laburista nazvanog “Reviring the Nation”, za ažuriranje australijskog sistema za prenos električne energije.

– Potrošači električne energije širom zemlje bi prošli gore u periodu od 2032. do 2033. godine, u proseku za 560 dolara godišnje, ukoliko se usvoji plan laburista da poveća veličinu prenosne mreže na skoro 100 milijardi dolara – naglasio je Tejlor.

Prema njegovim rečima, nezavisni regulator je odredio cene za bandere i žice za napajanje, i tvrdi da bi povećanje vrednosti mreže, kako laburisti planiraju, povećalo cene energije u domaćinstvima.

Entoni Alabaneze je istakao da je Australija pod koalicionom vladom izgubila svoju “prednost prvog pokretača čiste energije”.

– Ono što treba da uradimo je da prihvatimo akciju koja je tu za klimatske promene, koja će biti dobra za našu ekonomiju i otvoriti nova radna mesta – naglasio je Albaneze.

Prema rečima blagajnika u senci Čalmersa, bolja budućnost pod laburistima biće pokretana čistijom i jeftinijom energijom.

Sve se ovo dešavalo u momentu kada je Morison najavio dva nova čvorišta za proizvodnju energije na vodonik, dok je u utorak predstavljao plan za resursnu industriju u Zapadnoj Australiji.

Istog dana, Albaneze je u Kvinslendu obećao 38 miliona dolara za pomoć zajednicama pogođenim prirodnim katastrofama, tokom naredne tri godine.

Više investicija ili niže plate

Premijer Morison je moćnoj industriji energetskih resursa Zapadne Australije obećao i da će učiniti novi pritisak na smanjenje “zelene trake“ (propisi koji oduzimaju mnogo vremena u vezi sa pitanjima životne sredine) i reformu industrijskih sporazuma.

Međutim, sindikati upozoravaju da će to rezultirati manjim platama hiljadama građevinskih radnika.

KENILI: “Morison laže”

Još jedan front između liberala i laburista otvoren je po pitanju bezbednosti granica.

Premijer Morison je prilikom objave plana za ulaganje 134 miliona dolara u nove patrolne brodove, izjavio da će ako laburisti dođu na vlast ponovo biti otvrorena vrata krijumčarima ljudi, jer opozicija planira da promeni privremene protekcione vize u – stalne.

– To nije tačno. Pod laburističkom vladom nijedna osoba koja dođe brodom bez papira neće se naseliti ovde, niti će dobiti bilo kakvu protekcionu vizu. Morison laže – poručila je Kristina Kenili, predstavnica laburista za pitanja ministarstva unutrašnjih poslova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here