pixabay.com

Kanadska istraživačka firma “Medgold risorsis”, nagovestila da je u južnoj Srbiji, na samoj granici sa Bugarskom i Makedonijom, u okviru projekta nazvanog “Tlamino” pronašla preliminarne rezerve od oko sedam miliona tona rude, sa oko 680.000 unci, odnosno blizu 19,3 tone zlata, vredne nešto više od milijardu dolara.

Oni su najavili izradu preliminarne studije izvodljivosti, koja bi te rezultate trebalo i da potvrdi.

Istovremeno, i kanadska geološka kompanija “Tedijan” saopštila je da je postigla dogovor o kupovinu srpske geološke firme EFPP, koja poseduje istražna prava na lokalitetima Kizevak i Sastavci, u okolini Raške.

Ova firma, koja traga za ležištima metala u Srbiji, Bugarskoj i na Kosmetu, saopštila je da je postigla dogovor o kupovini srpske geološke firme EFPP, koja poseduje istražna prava na lokalitetima Kizevak i Sastavci, u okolini Raške, gde su se nekada nalazili rudnici srebra i cinka,

Što se tiče Projekta “Tlamino”, kako je ustanovljeno, sadržaj zlata na tom mestu, u proseku, iznosi oko tri grama po toni. Primera radi, ležišta sa gramom zlata po toni, ako je prate odgovarajuće količine rude, smatraju se profitabilnim.

Kompanije iz Ujedinjenog Kraljevstva, rukovodiće izradom i preliminarne studije izvodljivosti, ali i dodatnih metalurških studija, budući da postoje ozbiljne naznake da se na tom mestu kriju daleko veće količine tog plemenitog metala.

Inače, “Medgold” je u istraživanju rudnog bogatstva pod nazivom Projekat “Tlamino”, pronašao i sloj rude od 40 metara, koji sadrži 8,32 grama zlata po toni i gotovo neverovatna 193 grama po toni srebra.

Ova kanadska firma, inače, ima sporazum o zajedničkom ulaganju s kompanijom iz svoje zemlje “Fortuna silver”, u čijem se posedu nalaze rudnik zlata i srebra “San Hoze” u Meksiku i peruansko ležište srebra “Kailoma”.

“Medgold” je, prema sporazumu sa kanadskim “Fortuna silverom”, koji u Argentini razvija i projekat otvaranja rudnika zlata “Lindero”, obavezan da u dalja istraživanja ove oblasti investira osam miliona dolara.

Prema tom sporazumu, “Fortuna” bi, u zamenu za finansiranje geoloških istraživanja na jugu Srbije, mogla da stekne 70 odsto vlasništva u Projektu “Tlamino”.

1 COMMENT

  1. Pitam Vas: Imali Panonskom moru da kažem u Banatu NAFTE i GASA?
    Davne 1974 godine bulevarske Novine Beogradske Večernje Novosti gde sam pročitao Članak gde je pisalo da su Stručnjaci iz Geološkog Instituta u Beogradu ispitali i ustanovili ogromne izvore Nafte i Gasa. Navodno glavnu Žilu kada bih počeli da Eksploatišemo mnoge Arapske Drževe nafte bih presušile proizvodnju tako je pisalo u Novostima! Pre tri Godine sam razgovarao sa jednim starijim aktuelnim Konzulom u Štutgartu u jednom predivnom kafiću i ćaskali smo o svemu pa i o prirodnim nalazištima. Konzul mi je rekao da u Banatu ima i ispitano je Nalazište Nafte ali nije u ogromnim količinama tako da se čak i ne isplati. Konzul mi je rakao da ima na dubini i do 400-500 metara Gasa što je kako kaže vrlo plitko te tako da po neki put oseti se Gas.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here