Kanađani šalju novac za obnovu Aušvica

0

Aušvic nagriza zub vremena, obnova košta milione
 

Projekt "Kanađani pamte" ima za cilj da preko sitnih priloga od običnih građana prikupi oko 2,5 miliona dolara za konzervatorske radove u logoru koji nagriza zub vremena i obnovu objekata, nemog svedoka prekoračenja svih granica strahota i poniženja ljudskih bića.

 

"Nikada još nije bilo tako važno da Kanađani shvate da obnova tog autentičnog mesta traje svakog dana. Njihova pomoć može da omogući da će buduća pokoljenja iz celog sveta moći da vide Aušvic i izvuku pouku iz njegovih tragičnih lekcija", rekao je pokretač projekta Rob Karter.

 

Karter je podsetio da su mnoge priče o uspesima u Kanadi vezane za Jevreje koji su preživeli pakao holokausta i emigrirali posle rata u Kanadu.

 

Međunarodna Fondacija Aušvic-Birkenau osnovana 2009. godine da obezbedi sredstva za konzervatorske radove u logoru Aušvic-Birkenau apelovala je ovog leta da posle država i privatna lica pomognu da se zaokruži fond od neophodnih 120 miliona evra.

 

"Do sada su nas pomagale uglavnom države. Započeli smo kampanju ’18 stubova pamćenja’. Želimo da podstaknemo privatna lica ali i fondacije ili preduzeća da nam daju dotaciju. U ovom trenutku vodimo niz razgovora da nađemo 18 darodavaca koji bi poklonili po milion evra svaki", kazao je početkom leta generalni direktor fondacije Jacek Kastelanjski.

 

Za konzervatorske radove na tom najvećem stratišu holokausta 25 država je do sada prikupilo preko 100 miliona evra. Najveću svotu šalje Nemačka – ravno 60 miliona evra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here