pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kanada je poslala u Ukrajinu manji kontingent specijalaca, objavio je „Global njuz“ pozivajući se na neimenovane izvore.

Taj korak deo je napora saveznika NATO u cilju „sprečavanja ruske agresije i iskazivanja podrške ukrajinske vlade“, navodi se u članku.

Jedan od njihovih zadataka je i evakuacija kanadskih diplomata u slučaju eskalacije u Ukrajini.

Ranije je TV kanal Si-Bi-Si javio da je Kanada uputila u Ukrajinu 200 vojnika kao pomoć u obuci lokalnih snaga bezbednosti.

Podsetimo, Zapad poslednjih meseci optužuje Rusiju da je koncentrisala snage na granici sa Ukrajinom i da planira invaziju na tu zemlju.

U Moskvi ističu da vojne snage premeštaju na sopstvenoj teritoriji, u skladu sa Ustavom i da nikome ne predstavljaju pretnju.

Takođe, Rusija upozorava da se teze o „ruskoj agresiji“ koriste kao izgovor za povećanje kontingenta NATO u oblastima na granici sa Rusijom.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je ukazao da NATO povećava isporuke oružja u Ukrajinu i da je porastao i broj zapadnih instruktora u toj zemlji.

Sve to bi, ukazao je ruski diplomata, moglo da navede vlasti u Kijevu na „vojne avanture“ a to predstavlja direktnu pretnju bezbednosti Rusije.

Ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da dalje širenje Alijanse na Istok i raspoređivanje naoružanja na teritoriji Ukrajine i drugih susednih država predstavlja crvenu liniju za Rusiju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here