Kancer preti iz mandarina

0

Prema rečima Zorana Gajića, glavnog inspektora u Brčkom, reakcija je usledila nakon informacije da voće iz uvoza sadrži veću količinu pomenutog pesticida.

 

Inspekcija u Distriktu Brčko stavila van prometa oko 5.300 kg mandarina: Utvrđeno da su tretirane povećanim sadržajem fungicida imazalil
 

– Kontrolisali smo i mandarine, i utvrđena je dva i po puta veća količina imazalila od dozvoljene. Uzorak je uzet sa ovlašćenog mesta za prodaju voća na pijaci Arizona, gde se snabdevaju kako građani, tako i manje i veće trgovine. Sa pomenutog prodajnog mesta na Arizoni, ali i od onih koji su radi preprodaje ovde nabavljali mandarine, van prometa je privremeno stavljeno 5,3 tone – rekao je Gajić medijima u Srpskoj.

U Institutu za zaštitu zdravlja RS potvrdili su da je uzorak mandarina analiziran 3. novembra imao povećan sadržaj imazalila, čija je koncentracija iznosila 12,9, dok referentna vrednost iznosi ispod pet miligrama po kilogramu.

– Nakon studija na glodarima 1999. godine, Američka agencija za zaštitu životne sredine (EPA) proglasila je imazalil "verovatno kancerogenim", ali je procenila i da su koncentracije imazalila koje ostaju u voću nakon primene ovog pesticida daleko ispod koncentracija koje predstavljaju rizik za zdravlje. EPA, takođe, upozorava da je imazalil iritantan za oči i toksičan ukoliko se unese putem hrane u većim količinama – kažu u institutu.

Imazalil je fungicid koji prodire kroz celi plod, a u većim koncentracijama je toksičan! Reč je o pesticidu koji iritira kožu i izaziva suzenje očiju, koji štetno deluje na reproduktivne organe, a dokazano je da je kancerogen, te posebno opasan za decu. Kako se nezvanično saznaje, sporne mandarine je iz Hrvatske uvezla jedna firma iz Gradačca. Uzorci su, inače, poslati na superanalizu, a nakon toga će biti preduzeti dalji koraci.

 

Smetlište

Građani Srpske ostali su prilično uznemireni nakon informacija da su limun i mandarine bili tretirani opasnim fungicidom. Pitaju se koliko su voća koje je prskano imazalilom dosad pojeli, a naročito se plaše za zdravlje dece. Ovaj slučaj ponovo je otvorio strane priče da je naše tržište bukvalno smetlište za različite vrste roba sa zapada, i da uvoznici uglavnom ne vode računa o zdravlju ljudi, već gledaju kako da zarade.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here