EPA/Đorđe Savić
Kosovska Mitrovica

Član američkog Saveta za spoljne poslove i profesor Univerziteta Džordžtaun, Čarls Kapčan smatra da će Srbija priznati nezavisnost Kosova, ali da su potrebni kompromisi sa obe strane.

Kapčan glavni problem vidi u Srbiji, koja, kako je istakao, nije spremna da prizna nezavisnost Kosova.

– Problem između Srbije i Kosova nije pitanje registarskih tablica, već nespremnost Srbije da prizna Kosovo kao nezavisnu državu. Mislim da je vlada Kosova dobro uradila što je poslušala savet SAD da se odluka o registarskim tablicama odloži – smatra Kapčan.

Prema njegovim rečima, u završnoj fazi dijaloga biće ozbiljnih kompromisa sa obe strane.

– Priznanje Kosova od strane Srbije je neophodno, uprkos tome što tako nešto nije predviđeno francusko-nemačkim predlogom – kazao je on.

Kapčan smatra da u ovoj fazi dijaloga SAD treba aktivnije da se uključe.

– Mislim da je u ovom komplikovanom procesu potrebno veće učešće Sjedinjenih Američkih Država. Mora postojati bliska koordinacija između SAD i Evropske unije, jer ne postoji drugi način. Uveren sam da će na kraju ovog procesa Kosovo biti priznato od strane Srbije, ali morate imati na umu da će biti potrebni ozbiljni kompromisi sa obe strane. Vlada Srbije želi po svaku cenu da obezbedi jedan oblik autonomije za Srbe koji žive na Kosovu – navodi on.

5 COMMENTS

  1. Amerikanci su i bombardovali Srbiju 1999 da bi joj oteli Kosovo i Metohiju – pa evo prodje 23 godine i ništa od nezavisne države na toj teritoriji – dakle samo vi živite u zabludi da će Srbija ikada priznati tzv Kosovo kao nezavisnu državu – to se neće desiti !!!

  2. To bi ti zeleo. To bi Bajdenova administracija zelela. Pa i vecina evropske unije.
    Zelim i ja sve i svasta. Ali sam realan da cu samo postici jedan deo ciljeva u zivotu.

  3. Који је овај , па оволики идиот.Па нисмо ви ваши Индијанци, које сте поубијали у и на њиховој земљи и домовини.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here