Tanjug/AP

Srbija će na kraju priznati nezavisnost i suverenitet Kosova, a jedan od ključnih elemenata tog poduhvata biće njena integracija u Evropsku uniju, smatra Čarls Kapčan, član američkog Saveta za spoljne poslove i profesor Univerziteta Džordžtaun.

– Međutim, ostaje da se vidi kako i kada će taj cilj biti ostvaren. Trenutno smo u opasnoj i zabrinjavajućoj situaciji, jer smo već videli nazadovanja u Bosni i Hercegovini, u odnosima Srbije i Kosova, kao i sada u Crnoj Gori nakon pada vlade. Ali, smatram da je to privremenog karaktera imajući u vidu geografsku blizinu Zapadnog Balkana sa Evropskom unijom, da su zemlje regije okružene članicama evropskog bloka i NATO – ističe Kapčan.

Imajući u vidu raspoloženje javnosti koje je protiv ulaska Srbije u EU ako uslov za to bude priznanje Kosova, postavlja se pitanje može li se desiti da na kraju ona odustane od evropskih integracija.

– Mislim da je mala mogućnost za to. Vučić se pokazao veštim u balansiranju i sedenju na dve stolice. Međutim, ne verujem da bi Srbija dugoročno želela da bude u strateškom limbu, ili u savezu sa Kinom i Rusijom, kada je ostatak regiona usmeren ka evroatlatnskim integracijama – rekao je Kapčan za Radio Slobodna Evropa.

On navodi da “postoji okvir za prevazilaženje ćorsokaka u odnosima između Srbije i Kosova, ali se nije mnogo napredovalo u njegovoj primeni”.

– No, postoji plan i prilično sam uveren kako će se čitav proces završiti. Srbija će na kraju priznati nezavisnost i suverenitet Kosova, a jedan od ključnih elemenata tog poduhvata biće njena integracija u Evropsku uniju. Međutim, ostaje da se vidi kako i kada će taj cilj biti ostvaren. Zapadni Balkan teži da postane deo EU, jedino je potrebno vreme da se to ostvari – ističe Kapčan.

12 COMMENTS

  1. Ne neće priznati Srbija
    Da dio svoje teritorije pokloni albancima i bazama NATO
    Nije Kumanovski Sporazum tek onako nastao
    Rezolucija UN1244
    Je jasna
    Nema dogovora sa zapadom i NATO
    Zemljama
    Za njih dogovor je samo što njima odgovara
    Tako i EU štap i šargarepa
    🇷🇸🇷🇸🇷🇸

  2. Puste zelje. Ameri se u sve razumu, i sve znaju. Ali nisu realni. Srbija ce pre da nestane sa zemaljskoj kugli nego sto ce da se odrekne svoje svete pokrarajne KiM.

  3. Srbija vec je priznala nezavisnost Kosova,Brnabic bila na KS,sa dozvolom KS valade, i sakrivenim Tablicama Auta, probudite se;

  4. Ovaj čovek je malo pobrkao pojmove! Na kraju, kaže on, ne znam, štaje za njega kraj, ali sigurno nije za par godina! Nije za Kurde, nije za Palestince, nije za nikog, pa isto tako ne za Srbiju, ako 500 godina nije bilo kraj, neće ni njihovo, jer oni ćak i ne postoje toliko vremena!

  5. Samo ludak cezne za Evropom. Evropa ce se raspasti posle ujedinjenja Nemacke sa teritorijama u danasnjoj Poljskoj, a to nije daleko. Evropa je trebala samo Nemcima, ali to niko nije razumeo. Svaka ideja je samo onoliko dobra, koliko je ostvarljiva. Evropa nikad nije bila ujedinjena.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here