Kapetan Dragan ugrožava Australiju

0

Australijska vlada koja zastupa interese Hrvatske u zahtevu za izručenje Dragana Vasiljkovića pokušaće ovog meseca pred Visokim sudom u Kanberi da dobije podršku u ovom procesu.

 

Kako izveštava "Australijen", vlada će, uz ostalo, nastojati da dokaže da bi "sposobnost Australije da goni osumnjičene za međunarodna krivična dela mogla biti ugrožena slučajem srpskog paravojnog lidera Kapetana Dragana koji se žalio na presudu o izručenju kako bi se suočio sa istragom za ratni zločin".

 

 

Vasiljković po puštanju iz zatvora

 

 

Kao što je poznato, prošle godine, veće Federalnog suda oslobodilo je Vasiljkovića, posle skoro četiri godine provedene u zatvoru, i donelo odluku da ne može da bude izručen Hrvatskoj, jer tamo ne bi imao pošteno suđenje.

 

Prema navodima teksta, koji potpisuje Nataša Robinson, australijska vlada će pred Visokim sudom dokazivati da će prošlogodišnja presuda, ukoliko ostane pravosnažna, ugroziti poziciju države u međunarodnoj saradnji u borbi protiv kriminala.

 

Vlada će, takođe, dokazivati da je Federalni sud pogrešno zaključio da Vasiljković, australijski državljanin, ne bi, zbog svojih političkih uverenja, imao pošteno suđenje u Hrvatskoj.

Dnevnik zatim navodi da Hrvatska želi da "ispita Vasiljkovićevo učešće u navodnoj torturi (juna i jula 1991) članova hrvatske vojske i policije, koji su bili ratni zarobljenici, kao i navodnom nasilnom iseljavanju meštana prilikom napada na Glinu, 1991. godine, kada je ubijen jedan broj civila i jedan strani novinar".

 

Vasiljković protiv "Australijena"

 

Pre dva meseca, Vasiljković je izgubio proces za klevetu koji je vodio protiv "Australijena". U međuvremenu, podneo je još dve tužbe, od kojih se jedna opet odnosi na klevetu, a druga je u vezi sa postupkom za izručenje.

Prošle godine u septembru, navodi "Australijen", veće Federalnog suda zaključilo je da hrvatski sudovi svojim vojnicima odobravaju smanjenje kazne u krivičnim delima na osnovu toga što su u "domovinskom ratu" služili u njenim vojnim snagama.

 

Srbi nemaju pravo na takvu olakšavajuću okolnost ukoliko su služili u svojoj vojsci, pa je Federalni sud zaključio da bi Vasiljković, bude li osuđen, mogao da dobije dužu zatvorsku kaznu od hrvatskih osuđenika, najvećim delom zbog svojih političkih uverenja.

Prema saznanjima dnevnika, australijska vlada dokazivaće da je Federalni sud doneo pogrešan zaključak o dužoj kazni i da olakšavajući faktor primenjivan na hrvatske vojnike nije važan za Vasiljkovića. Takođe će se izaći sa stavom da ovakva presuda ima "šire implikacije na sposobnost Australije da odgovori obavezama iz Ženevske konvencije".

Na sudu u Kanberi, Vasiljkovića će zastupati barister Bret Voker SC.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here