Youtube/Glas Zapadne Srbije
ODBIO DA PREDA SKLADIŠTE GORIVA: Heroj Grujović

Okružni sud u Novom Mestu je nakon tri decenije oslobodio kapetana prve klase Dragomira Grujovića koji je bio optužen za krivično delo ratnog zločina i pokušaja ubistva. Obrazloženje presude koju je potpisala predsednica sudskog veća Okružnog suda u Novom Mestu Natalija Picek Kink stiglo je u Čačak na adresu kapetana Grujovića.

Slovenački sud je takođe ukinuo i rešenje o pritvoru Grujovića donetom još u prošlom veku na zahtev slovenačkog pravosuđa, a na osnovu presude Okružnog suda u Novom Mestu sledi povlačenje dve Interpolove poternice za podoficirom JNA, a potom oficira Vojske Srbije.

Podsećanja radi, Grujović, tada podoficir na službi u skladišu Mokornog kod Novog Mesta, gde je bilo uskladišteno 7,2 miliona litara goriva, odbio da preda skladište slovenačkim teritorijalcima. Grujović je tada zapretio da će, ako budu napadnuti, podići skladište u vazduh. U napetoj atmosferi došlo je i do svađe sa komandantom skladišta kapetanom Branimirom Furlanom pri čemu je vodnik Grujović ranio kapetana Furlana.

Za priču o herojstvu kapetana Dragomira Grujovića značajna je i činjenica da mu je u telefonskom razgovoru Milan Kučan lično nudio 500.000 maraka da mirno napusti Mokronog, što je Grujović kategorički odbio. Nakon dolaska u Srbiju, vodnik Grujović je proizveden u čin kapetana, ali je veoma brzo nakon toga penzionisan i od tada živi u Čačku.