Karađorđevićima ljubav za pare

0

Vesti
Spasao ime oca u nazivu užičke škole: Prestolonaslednik Aleksandar sa suprugom Katarinom
 

Da podsetimo, škola se od 1938. do 1943. godine zvala Državna narodna škola Kralja Petra II u Užicu, srez užički, banovina drinska. Posle rata škola je ponela ime po Andriji Đuroviću, partizanskom komandantu, da bi ponovo od 2005, kada je proslavljano 120 godina, školi vraćeno kraljevo ime.

Patnja za otadžbinom

Princ Aleksandar istakao je da osim užičke samo još jedna škola u Beogradu nosi ime njegovog oca.
– Uprkos višedecenijskoj propagandi protiv mog oca, vaša škola je ostala dosledna pa i dalje nosi njegovo ime. Moj otac je žrtva politike moćnih zemalja i lukavih političara. Ceo život je patio za otadžbinom i tuga za Jugoslavijom i Srbijom su ga ubile – rekao je princ Aleksandar.

U poslednjih desetak godina rukovodstvo škole se nekoliko puta pismenim putem obraćalo prestolonasledniku da ih poseti i pomogne. Međutim, njihova visočanstva princ Aleksandar i princeza Katarina nisu prihvatili poziv s obrazloženjem da "nažalost, usled ranije prihvaćenih obaveza neće biti u mogućnosti da uveličaju proslavu 130 godina postojanja škole."

Nastavnici su tada rešili da opet uđu u proceduru promene imena škole u saradnji sa roditeljima i predstavnicima lokalne samouprave. Time bi najstarija škola u gradu po drugi put u svojoj istoriji ostala bez imena kralja Petra Drugog u svom nazivu.

Međutim, do promene naziva škole neće doći, jer je prestolonaslednik ipak našao vremena da poseti školu i učenike i nastavno osoblje darivao knjigama za školsku biblioteku i – svojom fotografijom.

Direktor škole Nikola Bacetić pokazao je da nije zadovoljan poklonom, pošto je izjavio da očekuje da Karađorđevići pomognu u obnovi i modernizaciji te ustanove.

Dolasku prestolonaslednika u školu obradovao se Petar Ristović, član SPO zadužen za odnose sa javnošću koji se jedini od svih predstavnika stranaka u gradu usprotivio predlogu nastavnika da se promeni naziv škole.

– Nije bio problem u nedolasku prestolonaslednika u Užice i nepružanju pomoći školi. Želja nastavnika bila je da se izbriše kraljevo ime iz naziva škole. U današnje vreme školi ne bi mogao da pomogne ni Andrija Đurović da je živ, a kamoli princ Aleksandar. Prestolonaslednik je, kao što sam i očekivao, našao vremena u svom zgusnutom programu i razoružao kritičare raznih fela – rekao je Petar Ristović.

Bolnici monitor na poklon

Ni princ nije zadovoljan, pošto je pričao deci da nije voleo matematiku, a zatim rekao da bi država trebalo da se pozabavi krovom Belog dvora koji prokišnjava.
Potom je obišao užičku bolnicu koja je proletos iz Fondacije njegove supruge Katarine dobila kardiohiruršku salu. On je bolnici poklonio pacijent monitor za operacionu salu, vredan oko milion dinara.

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here