EPA/Vasil Donev
Krasimir Karakačanov

Makedonski državljani koji sebe smatraju Bugarima mogu da glasaju na predstojećim parlamentarnim izborima u Bugarskoj, izjavio je zamenik premijera i predsednik stranke VMRO BND Krasimir Karakačanov i skrenuo pažnju na imena Makedonaca koji, kako kaže, imaju bugarsko poreklo.

Odgovarajući spisak je vicepremijer objavio na svojoj stranici na Fejsbuku.

Prema njegovim rečima, sva ta imena on je otkrio na sajtovima bugarskih opština koje su dužne da javno i na internetu objavljuju imena svih ljudi koji imaju glasačko pravo, uključujući i makedonske građane koji su dobili bugarsko državljanstvo na osnovu svog bugarskog porekla.

Kako je rekao Karakačanov, bilo je dovoljno da se „baci pogled“ da bi se otkrilo „mnogo zanimljivih imena“.

Među njima su sledeća imena: zamenica predsednika VMRO DMPNE Aleksandra Nikoloski, bivši ministar inostranih poslova Severne Makedonije i poslanik VMRO DPMNE Antonio Milošoski, bivši član VMRO DPMNE Aleksandra Pandova i otac bivšeg premijera Severne Makedonije Nikole Gruevskog ─ Talo Gruevski.

S tim u vezi, bugarski potpredsednik vlade je naveo da je neophodno dati pravo svim makedonskim Bugarima da se slobodno izjašnjavaju kao etnički Bugari.

– Pored glasačkog prava, svi ti ‘izvanredni’ makedonski Bugari, kao i ostali bugarski građani u Makedoniji, kojih ima preko 120.000, imaju pravo i na besplatnu vakcinaciju protiv kovida 19, kao i pristup sistemu zdravstvene zaštite u Bugarskoj i celoj Evropskoj uniji. To je prava solidarnost otadžbine Bugarske prema svojim mnogobrojnim državljanima koji žive i u Makedoniji i u celom svetu – istakao je Karakačanov.

Sa svoje strane, makedonski političari, čija je imena nabrojao bugarski vicepremijer, izjavili su da njegove reči nemaju veze sa stvarnošću. Antonio Milošoski je istakao da poslanici VMRO DPMNE imaju samo makedonsko državljanstvo.

1 COMMENT

  1. Bugarine zacepi! Najgora ste gamad Isocne Evrope. Koji bi Makedonac bio lud, cak i da je bugarskog porekla zvao sebe Bugarinom?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here