commons.wikimedia/Mylius
Frankfurt

Obaveza dvonedeljnog kućnog karantina nakon povratka u Nemačku verovatno je razlog da se manji broj pripadnika srpske dijaspore u toj zemlji odlučuje na put ka Srbiji i regionu.

“Pored toga, a naročito ako je reč o porodicama sa školskom decom, razlog je i činjenica da u nekim nemačkim pokrajinama školska godina još uvek traje. Međutim, obaveza dvonedeljnog kućnog karantina ili posedavanje negativnog testa igra ulogu u onim pokrajinama u kojima će naredna školska godina početi početkom avgusta”, navode za Tanjug u Ambasadi Srbije u Berlinu.

Kako kažu, građani Srbije koji žive i rade u Nemačkoj redovno se obraćaju Ambasadi sa brojnim upitima, a u poslednje vreme češće u vezi sa situacijom u Srbiji ili u zemljama tranzita ka Srbiji u pogledu koronavirusa.

Zato Ambasada savetuje svim građanima Srbije u Nemačkoj da redovno prate informacije koje se ažuriraju na sajtu Ambasade ili na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije i da se obavezno informišu o obavezama i merama koje moraju poštovati kako u Srbiji, ukoliko je to cilj njihovog putovanja, tako i u Nemačkoj prilikom povratka.

Svi povratnici moraju da se prijave nadležnoj službi

Podsećaju da je u slučaju povratka u Nemačku iz zemalja sa velikim brojem zaraženih, čiju listu objavljuje Institut za javno zdravlje Robert Koh, obavezna mera dvonedeljnog kućnog karantina ili posedovanje negativnog PCR testa, dok u slučaju tranzita ili hitnih poslovnih obaveza, nema obaveze karantina ili posedovanja testa.

Svi povratnici su obavezni da se prijave nadležnoj zdravstvenoj službi (mejlom) i navedu podatke – ime i prezime, datum rođenja, adresu stanovanja, kontakt telefon, naziv zemlje iz koje se vraćaju i da li imaju simptome.

Nakon prijema mejla, službenici nadležne zdravstvene službe ih usmeno ili pismeno obaveštavaju o obavezama u naredne dve nedelje – stambene prostorije se ne smeju napuštati, zabranjeni su izlasci, tj. odlasci u kupovinu ili šetnje i susreti sa drugima, a zabranjene su posete.

Za nepoštovanje mera su propisane kazne koje se u Berlinu kreću od 100 do 3.000 evra.

“Iz ličnog iskustva nam je poznato da kontrole boravka u kućnom karantinu nema, jer se ‘računa na ličnu odgovornost’. Možemo pretpostaviti da se navedene kazne izriču u slučajevima kada se povratnici ne prijave i virus, ukoliko su inficirani, prenesu drugima, što se može utvrditi proverom kontakata novozaraženih osoba pre infekcije”, dodaje se u pisanom odgovoru Ambasade dostavljenom na upit Tanjuga.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here