Tanjug

Korona virus se ne predaje pa je Vlada Slovenije zaoštrila uslove za ulazak putnika iz Srbije, BiH i s Kosova, i oni neće moći da uđu u deželu bez obaveznog dvonedeljnog karantina ili negativnog testa na COVID-19, rađenog u državama EU.

Prema poslednjim objavljenim podacima u Srbiji je za dan od posledica korona virusa preminula još jedna osoba, a zaražene su 94 od 6.032 testiranih, dok je na respiratorima 17 ljudi. Situacija nije nimalo sjajna, a zabrinjavajuće je što ne dolazi do daljeg pada broja obolelih, kaže epidemiolog dr Zoran Radovanović. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da broj zaraženih korona virusom isključivo zavisi od ponašanja pojedinca i da li se pridržavaju preporučenih mera.

Međutim, imunolog Srđa Janković izjavio je da porast broja zaraženih virusom korona u našoj zemlji u protekla dva dana jeste razlog za zabrinutost, ali da je situacija i dalje pod kontrolom, te napomenuo da je sada važno da poštujemo preporuke o nošenju maski i držanju distance kako se taj broj ne bi povećavao.

Situacija još pod kontrolom

Janković je naglasio da je sada cilj smanjiti broj novozaraženih, jer među njima, kako kaže, uvek ima pacijenata koji mogu da razviju tešku kliničku sliku i završe na respiratoru.

– Skok broja zaraženih sigurno da jeste razlog za određenu zabrinutost, jer se epidemija nije završila. Ne bih ovo nazvao novim talasom, pošto se još ni prvi talas nije priveo kraju. Pre bih rekao da je to rep prvog talasa epidemije – rekao je dr Janković.

Koliko su mere zaštite važne upozorila je i zamenica direktora Instituta Srbije za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” Darija Kisić – Tepavčević.

– Strukturu novozaraženih korona virusom većinom čine mladi i oni treba da se ugledaju na stariju populaciju, koja je odgovornija – kazala je doktorka Kisić Tepavčević.

Prema njenim rečima, više od tri meseca virus cirkuliše i širi se onoliko koliko mu mi dozvolimo. Možda zvuči poprilično strogo, ali je to činjenica.

Region na oprezu

– Mere uvedene u borbi protiv epidemije korona virusa u Srbiji nisu ukinute pre vremena, već kad su se stekli uslovi. Danas je više mladih među zaraženima jer se više kreću. Ne možemo da kažemo da je virus prisutan malo ili mnogo u populaciji. Ako imamo rezervoar zaraze i ponašamo se rizično, onda postoje uslovi za njegovo širenje – istakla je ona.

Slična je situacija u regionu. Ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš izjavio je da pojava novih slučajeva korona virusa u Hrvatskoj u poslednjih nekoliko dana nije neočekivana, što pokazuje da je i dalje potreban oprez, a za sada među zaraženima nema turista koji su došli na godišnji odmor.

– Činjenica je da je virus i dalje među nama. Najbitnije je da u svim novim slučajevima znamo način zaraze, da je epidemiološka služba brzo detektovala sve obolele i da su preduzete sve potrebne epidemiološke mere – rekao je Beroš.

Rampa u Crnoj Gori

I Vlada Crne Gore donela je odluku prema kojoj je ulazak iz BiH moguć samo za građane Crne Gore. Državljani BiH i onih zemalja sa liste Instituta za javno zdravlje Crne Gore moći će da uđu isključivo uz negativan rezultat PCR testa akreditovane laboratorije star najviše 48 sati.

Direktor bolnice u Podgorici Jevto Eraković izjavio kako se korona virus u Crnoj Gori ponovo proširio zbog navijača koji su prošle sedmice bili na utakmici između Crvene zvezde i Partizana u Beogradu. Eraković je rekao da vlast sada treba da ispita koliko je ljudi preko BiH otišlo i vratilo se u Crnu Goru iz Srbije i da utvrdi njihovo kretanje i kontakte.

Kazna za bekstvo 5.000 evra

Više od 100 srpskih turista koji su u petak avionom iz Beograda doputovali u Atinu, umesto na plaži završilo je u karantinu zbog korona virusa.

Po sletanju na aerodrom “Elefterios Vanizelos” i prolaska kroz carinsku i pasošku kontrolu, naše turiste dočekale su lekarske ekipe grčkog Instituta za narodno zdravlje (EODDž
), koje su svima redom uzele bris kako bi ih testirali na koronu. Ali umesto da im uz uzimanje ličnih podataka, adrese hotela i kontakt telefona dozvole da nastave put, policija ih je sprovela pravo u specijalne hotele-karantine, gde će u strogoj izolaciji morati da sačekaju rezultate testa na COVID-19.

Kako su im grčke vlasti objasnile, tamo će morati da ostanu najmanje 24 časa. Međutim, ako se ispostavi da je samo jedan putnik pozitivan na koronu, svi ostali, pa i oni zdravi, biće zadržani u karantinu punih 14 dana, uz jako obezbeđenje grčke policije. Saopšteno im je da je kazna za pokušaj bekstva čak 5.000 evra.

Zabranjeni i poljupci

Da li u Italiji možete biti kažnjeni zato što ste se na javnom mestu poljubili sa partnerom ili zato što je majka zagrlila svoje dete koje dugo nije videla? Ili pak zato što vam se pokidao lastiš na maski pa vam je spala baš tog momenta kada se tu našla policija? Odgovor je da. I to je posledica mera socijalne distance uvedenih zbog pandemije.

Maske su u regionu Lombardije obavezne. U kolima se možete voziti samo sa osobom sa kojom i živite, a ukoliko to nije slučaj, saputnik mora da sedi na zadnjem sedištu sa maskom.

Brdo pravila unosi zabune, jer Italiju čini 21 region i svaki od njih u određenom momentu donosi samostalne odluke.