pixabay.com

Profesor Medicinskog fakulteta kardiolog Goran Milašinović preporučuje da se, dok se u potpunosti uticaj koronavirusa na srce ne definiše, osobe koje su ga preležale čuvaju svakog većeg fizičkog napora tri do šest meseci.

Milašinović za beogradski Nedeljnik kaže da se o uticaju virusa i stepena napada na kardiovaskularni sistem mnogo nagađa i malo zna, ali napominje da postoji na desetine studija koje govore o promenama na srčanom mišiću koje liče na “miokarditis” (neki izvori govore o više od 50 odsto obolelih od Covida-19).

– Dok se uticaj ovog koronavirusa ne definiše, razum nalaže da se osobe koje su prebolele kovid 19 čuvaju svakog većeg fizičkog napora (koji bi ubrzavao puls) tri do šest meseci, kakav je, inače, pristup miokarditisima, a u slučaju tegoba (zamor, ubrzan ili neujednačen puls u miru, nelagodnost ili bol u grudima, nedostatak vazduha pri manjim naporima), trebalo bi uraditi vanredni kardiološki pregled – istakao je doktor Milašinović.

On je kazao da je aktuelna pandemija pokazala da u budućnosti treba obratiti pažnju na stanje javnog zdravstva, te naznačava da su sada stradali oni regioni sveta u kojima je javno zdravstvo “sistematski uništavano na račun privatnog”.

Prema rečima ovog stručnjaka, jedan od važnih elemenata u epidemiji, odnosno nakon nje, jeste “posttraumatski stresni sindrom”.

Očekuje se, navodi on, da će čak 20 odsto stanovništva imati ozbiljne psihološke probleme.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here