Pixabay.com

Ponekad su čak i navike koje se čine beznačajnim put ka ozbiljnim zdravstvenim problemima. Na primer, manjak sna može voditi do dijabetesa, prejedanje radi emocionalnog stresa može dovesti do gojaznosti.

Kada se radi o zdravlju srca, lista opasnih navika samo raste. Kardiolog Huan Rivera i njegova saradnica dr Sabrina Ernandez upozoravaju da je potrebno naučiti kako se pobrinuti za to da nam srce ostane što duže zdravo.

1. Niste dobro proučili keto dijetu

Keto može pomoći ako vam je cilj gubitak kilograma, ali je važno dobro proučiti kako se ta dijeta sprovodi pravilno i razgovarati sa stručnjakom kako biste odlučili da li je to prava dijeta za vas.

“Kada se keto dijeta sprovodi nepravilno, osoba može da unosi previše zasićenih masnoća, što na kraju može dovesti do povećanja nivoa lošeg holesterola, a upravo je on jedan od odlučujućih faktora kod razvoja kardiovaskularnih bolesti”, objasnili su doktori.

Ako odlučite da isprobate keto dijetu, oni savetuju da se koncentrišete na dobre masnoće kad god možete – ribe, avokado, orašaste plodove.

2. Jedete previše sladoleda

Ovo se u stvari odnosi na bilo koji slatkiš koji je pun šećera i masnoća jer upravo ti sastojci doprinose razvoju kardiovaskularnih bolesti. Ne morate se poputno odreći deserata, ali ih treba jesti samo povremeno a ne svakodnevno, navodi dr Rivera.

3. Ne jedete dovoljno vlakana

Vlakna su važan deo dijete, ali posebno ako želite da pazite na zdravlje srca. “Vlakna su prirodni detoksikacijski agent na koje se oslanjaju i creva i srce. Pokazalo se da utiču na snižavanje holesterola i služe kao probiotik za creva koji pomaže održavanje zdravlja srca i celog tela. Lista namirnica s vlaknima je duga, ali zobena kaša, mahunarke, jabuke, citrusi i šargarepa predstavljaju dobar izbor.

4. Jedete nesvesno

Sabrina Ernandes ističe kako nesvesno jedenje, što znači da dozvolite da budete ometeni dok jedete, može biti jako loše za zdravlje srca.

– Kada ste koncentrisani na svaki zalogaj, osećaćete se kao da imate više kontrole. Ali, emocije, stres ili jako težak raspored mogu sprovođenje ovog saveta samo otežati i lako je prevideti koliko jedete. Iako vam svesno jedenje neće pomoći sto odsto pri rešavanju svih problema, može vam pomoći da se ne prejedate i da ne konzumirate hranu koja je loša za vaše zdravlje.

5. Ne konzumirate namirnice koje su zdrave za srce

Ovo su namirnice koje su dobre za zdravlje srca, a Ernandes predlaže da što više njih ukomponujete u ishranu. Danas su svi zauzeti, pa bi bilo pametno odvojiti vreme tokom vikenda ili u ponedeljak i napraviti popis zdravih namirnica i nabaviti ih za celu nedelju kako bi vam uvek bili pri ruci.

Iako je puno namirnica koje su dobre za zdravlje srca, doktorka kao najbolji izbor ističe  losos, žitarice, avokado, voće, orašaste plodove.

6. Unosite previše kalorija

Previše kalorija u obrocima može uveliko da utiče na zdravlje srca, čak i ako su te kalorije iz dobrih namirnica.

“Preteran unos kalorija znači i da se one negde sačuvaju, a to uzrokuje velike probleme u organizmu poput povišenog holesterola i triglicerida”, ističu kardiolozi i dodaju da se ne radi samo o masnoj i slatkoj hrani, već i brokoli, losos ili kinoa mogu biti štetni ako se pretera.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here