Nova istraživanja pokazuju da simptom menopauze nije samo pojava valunga, već da na taj period kod žena ukazuje čitav niz promena.

Kao što objašnjavaj autor studije, Sad Samargandi sa Univerziteta u Pitsburgu, i njegove kolege, nije tajna da se rizik od kardiovaskularnih bolesti povećava s godinama.

Kod žena se tokom menopauze događa nekoliko metaboličkih i fizioloških promena, uključujući nepovoljne promene u strukturi karotidnih arterija i povećanje nivoa lipida u krvi, obim struka i rizik od metaboličkog sindroma. Dodatna promena koja može uticati na zdravlje kardiovaskularnog sistema uključuje promenu nivoa hormona estradiola koja se javlja u roku od jedne godine od poslednjeg menstrualnog ciklusa.

Samar R. El Houderi, vanredni profesor epidemiologije na Univerzitetu u Pitsburgu, viši autor studije, i njegov tim analizirali su podatke jedne od najvećih multietničkih, longitudinalnih studija, fizičkih, bioloških i psihosocijalnih promena u periodu menopauzalne tranzicije, nazvane Studija ženskog zdravlja širom nacije (SVAN).

Istraživači su svoja otkrića objavili u časopisu Američkog udruženja za srce (AHA) “Arterioskleroza, tromboza i vaskularna biologija”.

Za novu studiju, istraživači su klinički pratili 339 žena u periodu do 12.5 godina. Tim je ispitao promenu otvrdnjavanja arterija, merenu brzinom karotidno-femoralnog talasa – najčešćim merilom krutosti arterija koji prenosi koliko brzo se krv kreće kroz arterije.

Istraživači su posmatrali kako se ova mera promenila u toku jedne godine pre i posle poslednjeg menstrualnog ciklusa svake učesnice u studiji. Naučnici su otkrili da se otvrdnjavanje arterija povećalo za oko 0,9 odsto godinu dana pre poslednje menstruacije i za 7,5 odsto u godini kada se poslednja menstruacija dogodila.

– Studija ženskog zdravlja je jedinstveni izvor podataka o promenama u zdravlju žena tokom nekoliko decenija, a ovo je poslednje u dugom nizu istraživanja našeg tima i drugo koje ukazuju da je menopauzalna tranzicija veoma važan period za zdravlje srca – rekao je autor Samargandi.

– Naše istraživanje ne može da nam kaže zašto vidimo ove promene tokom menopauzalne tranzicije – kaže El Houderi.

– Pretpostavljamo da bi dramatične hormonalne promene koje prate menopauzu mogle da igraju važnu ulogu u taloženju masnoća na zidovima arterija. To je hipoteza koju bismo želeli da testiramo u budućim studijama – rekao je autor studije.

– Ali sada možemo da kažemo da bi žene trebalo da budu svesne da će im se kardiovaskularno zdravlje verovatno pogoršati dok prolaze kroz menopauzu – upozorava profesor El Houderi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here