Dame uživaju da pazare šminku. Mnoge lepotice je kupuju u neograničenim količinama, a ovo “blago” skladište gde stignu. Po nekom nepisanom pravilu neseseri su mesta za odlaganje pudera, rumenila, senki za oči…

Oni često dremaju na policama u kupatilu. Stručnjaci ističu da takav način čuvanja kozmetike nije najsrećniji. Navode da šminka koja je zagađena brzo gubi svoja svojstva, a osim toga izaziva bubuljice, crvenilo i kojekakve komplikacije na licu. Onda vrlo brzo završi u kanti za smeće.

Kozmetika koja je u tečnom stanju poput prajmera, korektora i pudera je savršena da u njoj bakterije bujaju. Mnoge dame skladište šminku u kupatilu, a ni ne slute da su vlaga i toplota u toaletu idealno okruženje za rast klica. Umesto u toalet ovu kozmetiku treba držati na hladnom i tamnom mestu kao što je frižider. Tečni korektor će duže moći da se koristi ako se prilikom nanošenja ne dodiruje sam otvor bočice, jer bakterije sa ruku zagađuju šminku.

Modne blogerke tvrde da karmine rado odlažu u frižider i tako ne brinu da će im se ruževi upropastiti, otopiti ili postati “otrovni”. Pojedini šminkeri su protiv ovakve vrste čuvanja ruževa jer smatraju da oni u frižideru gube svoju hidratantnost. Kažu da kad se jednom tamo smeste, onda moraju uvek da budu na hladnom.

Maskara može duže da služi svrsi, ako dame dok mažu trepavice ne vade i vraćaju štapić u bočicu nekoliko puta. Žene ovo nesvesno rade. Ne znaju da na taj način zarobljavaju vazduh u maskari i uzrokuju rast bakterija, ali i njeno brže sušenje.

Maramica kao spas

Šminkeri ističu da ako je prošlo izvesno vreme, a da se neka nijansa ruža nije dugo koristila, taj karmin ne mora da se baci. Potrebno je samo da se obriše maramicom pre nego što se nanese na usne. Na taj način će se izbeći zaraza jer će se ukloniti bilo kakve preostale bakterije.

Parfemi u seni

Parfemi obično nisu označeni datumom isteka tj. nemaju rok trajanja. Ipak, većini se mirisne note menjaju ako dugo stoje na polici. Možete produžiti rok trajanja parfema ako ga smestite negde daleko od direktne svetlosti i na mestu koje ima stalnu temperaturu.