wikipedia.org/Anicic

“Ključna stvar na koju bi trebalo obratiti pažnju u Crnoj Gori je uticaj ruskog prljavog novca”, izjavio je Majkl Karpenter, bivši zvaničnik Pentagona.

Karpenter u intervjuu Glasu Amerike upozorava da je uoči narednih izbora potrebno biti u pripravnosti zbog mogućeg mešanja Rusije, ali i, kako se izrazio, ruske pretnje u budućnosti.

– Možda ne pokušaja puča, već više mešanja, različite vrste. Neki slučajevi krivičnog gonjenja operativaca ruske vojne obaveštajne službe GRU, koji su učestvovali u planiranju puča 2016. godine, ali i nekih crnogorskih opozicionih političara, pokazuju da je bilo mnogo ruskog prljavog novca u crnogorskoj politici. Rekao da Crnogorci još nisu bezbedni i trebalo bi da budu pripravni uoči narednih izbora – rekao je Karpenter Glasu Amerike.

Bivši zvaničnik Pentagona ocenio je da je dijalog crnogorske vlasti i opozicije najbolje rešenje, i kada je reč izborima naredne godine, ali i reformama koje je potrebno dalje sprovesti.

– Za Crnu Goru je bio ogroman uspeh kada je postala članica NATO-a, ali je i dalje potreban veliki broj reformi. Najbolja stvar za zemlju bi bila ako bi mogli da se ujedine oko zajedničkog nacionalnog cilja – a to je da se postigne napredak ka članstvu u Evropskoj uniji i zbog toga bi dobro bilo da obe strane postignu određeni kompromis o sprovođenju reformi koje bi bile korisne za zemlju u budućnosti. To bi, po mom mišljenju, bio najbolji mogući scenario. Ne znam da li će se to dogoditi, jer neki članovi opozicije imaju veoma tvrdokorne stavove koje ne menjaju – rekao je Karpenter za Glas Amerike.

Skupština Crne Gore usvojila je izmene Odluke o formiranju Odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva, zahvaljujući dogovoru vladajuće koalicije i dela opozicionih stranaka. Međutim, to je izazvalo podele među najjačim opozicionim grupacijama Demokratskom frontu i Demokratskoj Crnoj Gori.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here