Sava onlajn škola

SAVA onlajn škola, poznata po tome da gradi mostove između matice i novih pokolenja u dijaspori, organizovaće radionice za roditelje, kojima je u planu povratak u Srbiju. Prva u nizu, s temom “Jezik i obrazovanje” (“jer od toga treba početi u svim daljim planovima za povratak”), biće održana u subotu 22. maja u 18.00 po srednjeevropskom vremenu.

– Prvi korak na putu povratka u Srbiju je dobro poznavanje srpskog jezika i srpskog obrazovnog sistema. Bez toga je mnogo teže zamisliti kvalitetnu i uspešnu integraciju u srpsko društvo, posebno kada se radi o porodicama sa decom školskog uzrasta. Radionica je otvorena za sve roditelje u dijaspori, za one koji se upravo vraćaju, kao i za ostale koji žele da se jednog dana vrate svojim korenima ili otvore tu mogućnost za svoju decu. Pridružite nam se u razgovoru o mogućnostima, preprekama i rešenjima ovog izazovnog pitanja – poziva Ivana Marčeta iz SAVA onlajn škole.

Svoja iskustva o tranziciji i celom putovanju na radionici pričaće povratnici: dr Željka Buturović, psiholog, naučnik saradnik u Institutu društvenih nauka u Beogradu i osnivač fondacije Najbolja odluka i Uroš Živković, ekspert za saradnju i komunikacije projekta Tačka povratka.

Zainteresovani za radionicu mogu da se prijave putem školskog sajta SAVAedu.com.

Iskustva povratnika

Dr Željka Buturović u SAD provela je više od 20 godina, uključujući i školovanje na Harvardu i Kolumbiji i rad u Agenciji za istraživanje javnog mnjenja, Zogbi Analitiks. Posle toga se sa porodicom vratila u Srbiju.

Uroš Živković je pravnik, profesor, osnivač agencije Gastro Balkan, koji se vratio u maticu nakon studija na Kembridžu.