Kasne autobusi za GSP: Kinezi plaćaju GSP-u 1,46 miliona evra

Vestionline
0
commons.wikimedia.org/Filip Maljkovic

Kineska kompanija “Hajger” navodi da će doći do kašnjenja u isporuci jednog dela ugovorenih gradskih autobusa. Generalni direktor GSP Beograd Radiša Momčilović kaže da će to preduzeće zato Kinezima naplatiti penale u iznosu od 1,46 miliona evra.

Momčilović je naveo da je istekao rok za isporuku novih 174 autobusa od strane “Hajgera”.

“Isporučen je prvi lot autobusa, a od dobavljača smo obavešteni da će isporuka ostalih autobusa kasniti zbog zastoja u proizvodnji motora za evropsko tržište”, naveo je Momčilović u pisanoj izjavi.

Kako navodi, do kašnjenja je došlo zbog primene najnovijih ekoloških standarda u proizvodnji automobilskih motora u EU po kojima svi motori moraju da imaju oznaku “EURO 6 step D” od 1. septembra ove godine, odnosno zbog te promene kineski proizvođač nije imao dovoljno novih motora po standardima EU da ugradi u autobuse i zato isporuka kasni.

“GSP će pristupiti primeni odredbi Ugovora i naplatiće penale za sve neisporučene autobuse u predviđenom roku”, istakao je Momčilović.

On je naveo da će GSP danas naplatiti penale u iznosu od 1,46 miliona evra za ostatak autobusa koji nisu isporučeni u predviđenom roku. Momčilović je izrazio nadu da će se proizvodnja motora za autobuse stabilizovati, da neće biti sličnih kašnjenja u budućnosti i da će svih 174 novih autobusa biti na ulicama do 30. novembra ove godine kako je, naveo je, kompanija “Hajger” obećala.

– “Kompanija ‘Hajger’ je jedna od najvećih svetskih kompanija, razumemo da je nedostatak novih motora činjenica na koju nisu mogli da utiču, ali držimo se u potpunosti ugovora koji smo potpisali i zato danas naplaćujemo penale – rekao je Momčilović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here