Katalonci na ulicama, traže prevremene izbore

0

Katalonci raže nove izbore jer im nije dozvoljen referendum

 

 

Demonstranti obučeni u žute majice mahali su crvenim i žutim katalonskim zastavama i nosili su transparente na kojima je pisalo "Vreme je" i "Spremni smo".

 

"Predsedniče, raspiši izbore, želimo da glasamo u narednih tri meseca. Želimo da u proleće uđemo sa novim parlamentom", izjavila je predsedavajuća Nacionalne skupštine Katalonije Karme Forsadel.

 

Prema medijskim izveštajima, više od 100.000 ljudi prisustvovalo je protestu.

Predsednik Katalonije Artur Mas je početkom sedmice izjavio da je odustao od plana za održavanje referenduma o nezavisnosti od Španije, ali da će, umesto toga, obaviti "konsultacije građana" sa listićima i glasačkim kutijama, za šta navodi da je u okviru zakona.

 

Španska vlada je tokom proteklog meseca od Ustavnog suda zatražila da referendum planiran za 9. novembar proglasi nelegalnim jer se time krši Ustav. Sud je suspendovao glasanje dok ne donese odluku o ovom slučaju, što bi moglo da potraje godinama.

 

Prema rezultatima poslednjih anketa, polovina Katalonaca želi veću autonomiju od Španije, a većina ih je za održavanje glasanja o njihovoj budućnosti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here