Youtube/СРБИН.инфо
Dritan Abazović i Zdravko Krivokapić

Najava specijalnog tužioca Milivoja Katnića da nastavlja rad započet u vreme izvršne vlasti Mila Đukanovića jer ima podršku nove vlasti poljuljala je odnose u vladajućoj koaliciji Crne Gore do te mere da je u pitanje doveden čak i opstanak Vlade Zdravka Krivokapića.

Andrija Mandić, Milan Knežević i Nebojša Medojević, lideri Demokratskog fronta, kao najjače članice vladajuće većine, zapretili su Krivokapiću uskraćivanjem podrške. Mandić je poručio da će zbog ovih skandaloznih najava Katnića ta grupacija podržati izmene Zakona o slobodi veroispovesti u parlamentu, a onda preispitati podršku Vladi Crne Gore.

– Desila se konferencija za novinare te udarne pesnice Đukanovićevog režima i glavnog policajca iz doba Đukanovićeve Crne Gore, Zorana Lazovića, Katnićevog kuma. Saopštili su da nastavljaju gde su stali u vreme režima Mila Đukanovića i da imaju veliku i snažnu podršku nove crnogorske vlade Krivokapića i Dritana Abazovića. Konkretno su se pozvali na podršku Abazovića da nastave kao u vreme Đukanovića, što je za nas bio prvorazredni skandal. Ako je postojao neko ko je kršio ljudska prava, ako je postojao iko ko je u ime Đukanovića vodio obračun protiv srpskog naroda i opozicije, to je bio Katnić i njegova desna ruka šef Specijalnog policijskog odeljenja Lazović – obrazložio je Mandić za “Vesti” zašto je tužilac “kost u grlu” u odnosima činilaca nove vlasti.

Katnić i Lazović su, kako navodi, bili udarne pesnice bivšeg mafijaškog režima.

– Poručujemo vladi: ili mi ili Katnić. Ako Krivokapić hoće da ih podrži, onda mi, kao najveći deo vladajuće većine, ne možemo njega da podržavamo – kaže Mandić i veruje da će Krivokapić dobro shvatiti šta mu je rečeno i da neće stati na stranu mafije.

Odlazak Zorana Lazovića zatražila je i Prava Crna Gora, članica vladajuće koalicije, ističući da je razrešenje “penzionisanog službenika crnogorske tajne policije” u najboljem interesu građana i države.

– Reč je o čoveku koji je bio na svadbi Safeta Kalića, prema rečima MANSA, međunarodnog švercera narkoticima na kojem su mu društvo pravili bivši šef Surčinskog klana i brojni pripadnici kriminalnog miljea. Kako se iz MANSA čulo, njegovo postavljenje na tu poziciju je bilo “dobra vest za kriminalne strukture u Crnoj Gori”. Lazović je saopštio da neće podneti ostavku, pa je obaveza vlade da ga hitno smeni, a da mi predstavnici parlamentarne većine hitno stvorimo preduslove da dođe do nasušnih promena u Tužilaštvu, kao i da ovog čoveka i njemu slične što pre procesuiramo – poručio je Milačić putem Fejsbuka.

Iz vrha policije negiraju da je Dritan Abazović podržao bilo koga, a državni sekretar u MUP Rade Milošević je najavio razrešenje Lazovića.

– Nije tačno da je Abazović dao bezuslovnu podršku Katniću i Lazoviću. Dao je podršku da se radi po zakonu, a nikome personalno. Vlada priprema novi zakon, prema kojem će u momentu pripajanja Uprave policije MUP-u svi rukovodeći kadrovi biti razrešeni – rekao je Milošević i na pitanje podgoričkih “Vijesti” da li je tačno da Lazović ne želi da ode, odgovorio da ga niko neće pitati i da će sve biti po zakonu.

Podsetimo, Katnić je pre tri godine sumnjičio lidere DF Andriju Mandića i Milana Kneževića za stvaranje kriminalne organizacije i “pripremu dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Crne Gore”. Mandić je kategorički odbacio umešanost u pokušaj terorizma, ističući da Katnić nema dokaze i da je reč o “montiranom procesu i lažnom državnom udaru”

– Katnić je zacrtao na samom početku da nas optuži i sad šteluje i izmišlja dokaze – kazao je tada Mandić.

Vlast štiti “dželate”

Andrija Mandić se oglasio i putem Tvitera pitanjem zašto Vlada Crne Gore štiti “dželate” ranije vlasti, koji i danas nastavljaju da proganjaju najveće protivnike Đukanovićevog režima, pobednike izbora i žrtve te režimske samovolje.

– Ne ruši Demokratski front vladu, nego ona ulaže nemale napore da sruši sama sebe – poručio je Mandić.

Vikend sastanci

Šefovi poslaničkih klubova skupštinske većine i predstavnici vlade, uključujući i premijera Krivokapića, razgovarali su u vili “Gorica” o odnosu Vlade i parlamenta i nastavku smene nestručnih i korumpiranih kadrova koje je imenovala bivša vlast. Oni su dogovorili da se ovakvi sastanci održavaju svakog vikenda radi analize kretanja u zemlji, a zarad definisanja adekvatne strategije nove vlasti.